Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovana! Molim da mi odgovorite na nekoliko pitanja: 1. Imam malog zamorčića tjedan dana i još je plašljiv pa se još ne mogu igrati sa njim, ali se nadam da će se to s vremenom promijeniti. Zanima me da li je baš NUšNO da mu kupim muškog prijatelja? Mnogi veterinari su mi rekli da su male šanse da će se dva dečka sprijateljiti, a ženku ne bih kupila zbog razmnožavanja. Hoće li moj zamorčić biti sretna životinjica ako će imati samo mene i ukućane za društvo, najviše koliko nam obveze dopuste? Ne bih htjela da postane usamljen i depresivan...a znam i za mnogo slučajeva gdje su obitelji držale po samo jednog zamorčića.

2. Kolika se količina hrane - one kupljene te svježeg povrća i voća - daje svakodnevno mladim pa kasnije starijim zamorčićima? Ako mi možete otprilike reći u mjeri jušne ili male žličice... 3. Koliko često treba ići na preventivne preglede kod veterinara i da li to i Vi obavljate te koliko to košta? Koliko često (mjesečno, godišnje...) ga treba voditi na rezanje noktiju te da li i to obavljate? Unaprijed Vam zahvaljujem! Irena

O: 1.Zamorčići vole društvo i bilo bi idealno da ih držite u paru ali istog spola, jer u suprotnom bi mogli redovito imati mladunčad. Najlakše je kad ih nabavite dok su maleni. Zamorčići postaju agresivni ako ih ima više mužjaka blizu ženki. Privikavanje jednog zamorčića na drugog je lakše ako odrastaju od malena zajedno, nego ako kasnije svom zamorčiću odlučite nabaviti prijatelja. Većina ljudi drži samo jednog zamorčića kao kućnog ljubimca, jer uvijek postoji rizik prilikom nabavke novoga (ako se prekasno sjetite da mu nabavite društvo) da se neće dobro slagati ili da kupite zamorčića različitog spola, a onda je pitanje kuda sa mladima. Možete svog zamorčića i kastrirati, pa u tom slučaju neće smetati ako mu nabavite i ženkicu. Trudite se da što više vremena i pažnje posvetite svom zamorčiću kako se ne bi osjećao usamljeno i kako ne bi bio depresivan.

2.Na zdravlje zamorca mnogo utječe pravilna prehrana. Zamorčići su biljojedi. Suho sijeno je baza njihove prehrane, pa stoga uvijek mora biti dostupno.

Gotova hrana za zamorce sadrži i sušenu, te prešanu travu, mrkvu i dr. No, sve to nije dovoljno za pravilnu prehranu. Zamorci obožavaju voće i povrće, a preporuča se da im je svakodnevno dostupno. Među ostalim, ono im pomaže u oštrenju stalno rastućih zubiju. Najbolje je da pokušate sa svim voćem i povrćem koje je i Vama dostupno, od špinata, celera, rajčice, mrkve, paprike, krastavca, jabuke, dinje, breskve, grožđa, jagoda, krušaka, te travu (s nezagađenih površina, nikako uz ceste), list maslačka i ostalog. Kako su veliki izjelice, treba paziti na količine hrane koju im dajete kako ne bi došlo do pretjerane težine. Količina gotove hrane za zamorce bila bi jedna jušna žlica dnevno, uz neograničenu količinu sijena i vode.

3.Zamorčiće nije potrebno voditi na veterinarski pregled, osim u slučaju bolesti (ne uzima hranu, žalostan je, čudno se ponaša, promijenjena područja na koži i dlaci i sl.). Preventivne preglede, rezanje noktiju i slične stvari mi ne obavljamo jer smo veterinarska ljekarna, a ne ambulanta, tako da Vam nisam u mogućnosti navesti cijene veterinarskih usluga. Za to ćete se morati obratiti veterinarskim ambulantama ili stanicama.