Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me koliko je potrebno hrčku da se pripitomi? Naime, dobila sam ga prije odprilike 2 tjedna i pridržavala sam se uputa koje sam pronašla na vašim stranicama. Nisam ga uopće dirala prvih par dana, pričala sam mu da se navikne na moj glas i mirise, no kad sam mu htjela čistiti kavez i izvaditi ga van nikako ga ne mogu uhvatiti u ruku. Svaki put se trzne i pobjegne kao da je jako preplašen, ali inače nije takav, normalno se igra i jedne čak i kad mu mjenjam hranu i vodu ili kad sam blizu kaveza, i jednom mi je jeo iz ruke. Jeli postoji mogućnost da se nikad neće dati uhvatiti i jeli mogu još nešto učiniti jer mi to zbilja postaje problem kad treba čistiti kavez? Hvala, Marta

O: Nakon što konačno novi ljubimac stigne u Vaš dom, najteže je dočekati trenutak kada se on potpuno opusti i pripitomi. Naravno, ovisno od životinjice do životinjice to vrijeme varira jer ovisi o karakteru pojedinog hrčka.

Hrčak treba naučiti prihvatiti svog vlasnika i prepoznati da mu on ne predstavlja nikakvu prijetnju.

Najvažnije je hrčka polako i mirnim pokretima naviknuti na svoje ruke. Nemojte koristiti parfimirane sapune, a ruke istrljajte sa nešto stelje. Njuh je najvažnije osjetilo hrčka.

Zatim mu kroz rešetku nudite malo poslastica. Ako hrčak bez oklijevanja izađe iz svoje kućice i dođe do Vas, možete ići korak dalje.

Oprezno otvorite kavez i hranu mu dajte unutar kaveza. Zatim nešto hrane ili poslastice stavite u ruku i pričekajte da se hrčak popne kako bi došao do poslastice. Kada to učini nekoliko puta, pokušajte ga lagano dotaknuti prstima. Također, možete staviti dlan do dlana i hrčka potaknuti da prelazi s jednog na drugi.

Kada se hrčak privikne na Vaše ruke pokušajte ga namamiti da izađe iz kaveza. I tu će Vam pomoći metoda s poslasticama. Kraj otvorenih vrata kaveza ponudite mu hranu i namamite da izađe. Ponovno ga laganim pokretima navikavajte na svoje ruke. Možete mu prirediti i stazicu za slobodno kretanje, tako da je ogradite kartonom ili plastikom, a Vaše ruke su prepreke preko kojih se hrčak penje.

Ako se hrčak još nije priviknuo na Vaše ruke, nemojte ga pokušavati staviti na ruku i podizati jer je to, prema istraživanjima, za hrčka stresno. Kada budete htjeli očistiti kavez, uzmite čašu ili šalicu, istrljajte je steljom iz kaveza i pustite hrčka da uđe u nju.

Ako se ne boji, pokušajte ga podići. Pritom hrčka polako primite odozgo i straga, tako da ga dlanovima obuhvatite poput zaštitne jamice. Zatim dlanovima obuhvatite hrčka i podignite ga. Pritom uvijek pazite da hrčak slučajno ne iskoči i ozlijedi se.

Ako je kavez malen ili hrčka želite izvući iz nekog uskog prostora, jednom ga rukom primite odostraga. Pritom ga palcem i kažiprstom obuhvatite iza prednjih nogu, dok drugi dlan stavite ispod hrčka.

Naravno, sve to radite uz puno strpljenja i, naravno, ne kada hrčak spava, već navečer kada je aktivan jer ga nije uputno buditi iz dnevnog spavanja.