Povratak

Plikovi na šapicama hrčka / Ulcerativni pododermatitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam hrčka već 2 mjeseca i pojavile su mu se neki plikovi po šapicama. Kako to mogu izliječiti? I od čega mu je to moglo biti? Hvala unaprijed!
Mateja

O: Plikovi na šapicama veoma često predstavljaju upalu koju zovemo ulcerativni pododermatitis. To je površinska upala donjeg dijela šape; onog dijela koji dodiruje pod. Radi se o bolesti koja nije rijetka kod hrčaka, ali i drugih glodavaca, poput zamoraca.

Nastaje najčešće vezano uz žičani kavez, odnosno pod, koji ima oskudnu prostirku. S druge strane, prostirka koja je vlažna od mokraće, puna nečistoće i koja se ne mijenja dovoljno često, pogoduje nastanku i razvoju bolesti. Također, glodavci koji su pretili lakše oboljevaju, a spominje se i određena genetska predispozicija kao i nepravilno opterećenje stopala-šapica, koje može nastati zbog prevelikih noktiju.

U početku nastanu žuljevi - plikovi koji mogu biti veoma bolni, naročito ako puknu i počnu krvariti. Zbog njih oboljele životinje počnu hramati ili se prestanu kretati i jesti te postanu apatične. Ukoliko se ne liječi, česte su komplikacije poput osteomijelitisa, a može završiti i fatalno.

Preporučujem da Vašeg hrčka odvedete veterinaru, radi, prije svega, potvrde dijagnoze, a potom i odgovarajućeg tretmana. U liječenju se primjenjuju antibiotici i lokalno različite kreme, antiseptične otopine i po potrebi zavoji.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr