Povratak

Podloga za nastambu zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me da li postoji neka druga podloga za zamorca osim piljevine (jer nju stalno razbacuje van kaveza pa radi nered)? Čula sam da se može staviti i običan ručnik? Unaprijed hvala na odgovoru,
Tina

O: Najbolji i najčešće korišten materijal za podlogu u zamorčićevoj nastambi je upravo piljevina zbog njene velike moći upijanja. Zamorčići su životinje koje dosta mokre i ono najvažnije je da im je nastamba stalno suha. Važno je da je piljevina od drva koje nije kemijski tretirano.

Od drugih izbora za podlogu postoje drvene strugotine, one moraju biti od mekanog drveta, no njihova moć upijanja je nešto manja. Slama kao podloga u svom izvornom obliku vrlo slabo upija i postoji opasnost ozljede osjetljivih očiju zamorčića od tvrđih i oštrijih vlati, no u našoj ponudi imate slamu u kompostiranom obliku (Vitakraft) gdje tih nedostataka nema. Papir u cjelini ili u komadićima je ugodan i topao,pogotovo za mjesto gdje spavaju, no zamorčići ga vole "gricnuti" što nije preporučljivo, a i opet izgleda dosta neuredno. U našoj ponudi je i granulat od srži klipa kukuruza sa velikom moći upijanja, stvara vrlo malo prašine i ne lijepi se za krzno, a ima aromu citrusa kojom neutralizira neugodan miris.

Ručnik glodavci vole, ali samo kao zaklon u koji će se sakriti, no kao podloga biti će mokar i mogu u tkaninu zapesti noktićima.

Najbitnije je da podloga uvijek bude čista, suha, redovito mijenjana kako bi se izbjegle dosta česte ranice na tabanu u obliku čira (tzv. boomblefoot ili bumbarova noga) koje nastaju zbog  grube, mokre, urinom natopljene stelje.
Ako se pojave nuspojave kao što su kihanje, češkanje i crvenilo maknite stelju da vidite nije li ona uzrok i probajte s nekom drugom.

Kako ste naveli da je zapravo najveći problem neurednost i "bježanje" piljevine izvan kaveza pozivam Vas u naše dućane da pogledate naš izbor kaveza i izaberete možda jedan s većim tj. višim dnom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr