Povratak

Pojačano suzenje i iscjedak iz oka kunića / Upale očiju / Otopine za čišćenje očiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženku kunića staru 7.g. U posljednje vrijeme joj se pojavljuje bijela sluz u kutu očiju, a dlaka oko očiju je sljepljena. Ona normalno jede, igra se i vesela je kao i obično. Razgovarala sam s veterinarom i on je rekao da joj oči ispirem kamilicom, dok je drugi rekao da to ne radim jer je štetno. Evo sad pitam Vas i molim da mi pomognete. Hvala i lijep pozdrav! Maja

O: Pojava iscjedka iz oka može biti znak upale. Infekcije oka relativno su česte u kunića, a najčešći su uzročnici  bakterije. Iscjedak se može zadržavati u unutarnjem kutu oka, a kao posljedica toga javlja se mokra dlaka ispod donje vjeđe jednog ili oba oka, ispadanje ili obojenost dlake. Sadržaj može biti  različite konzistencije (vodenast, sluzav, gnojan). Kao najčešći  bakterijski uzročnici navode se Pasteurella sp., Bordetella sp., ili Staphylococcus sp. ,a infekciju je potrebno odmah liječiti jer se može proširiti na vilicu i respiratorni sustav. Upale očiju često se javljaju kao nastavak infekcije sinusa i ponekad ih je potrebno liječiti i lokalno i sistemski antibioticima.



Drugi od uzroka suzenja jednog ili oba oka je obstrukcija suzonosnog kanala kao posljedica upale ili urođene mane. Ovaj kanal služi za protjecanje suza od oka u nosnu šupljinu. Kada je kanal neprohodan, prolaz suza je otežan pa one teku preko ruba kapka. Urođena nepravilnost kapaka (uvrnuće ili izvrnuće kapka) također može kao posljedicu imati  suzenje oka. Ovisno o nalazu poduzima se i kirurško liječenje.

Pojačano suzenje može biti posljedica alergije ili iritacije oka, a ona može biti uzrokovana prašinom iz sijena, piljevine,  suhe hrane, itd. Neredovito čišćenje nastambe može dovesti do nakupljanja  štetnih plinova ( npr. amonijak) koji draže sluznicu oka. To također dovodi do iritacije, pa i do upale, a zatim i do pojave suzenja.

Kamilica je ljekovita biljka, no unatoč  brojnim korisnim učincima, na rožnicu  oka djeluje tako da je omekšava i čini je podložnom utjecaju bakterija. Kontraindicirano je ispirati kamilicom jer ona djeluje stimulativno na razvoj bakterijske flore.

Savjetujem Vam da za čišćenje oka koristite fiziološku otopinu, bornu vodu ili Optiseptyl i Optivet kapi koje imamo u ponudi i u Pet centru.  Optiseptyl kapi sadrže i bornu vodu koja ima blago antiseptičko djelovanje i cink sulfat koji lokalno adstrigentno djelovanje i na taj način pomaže u uklanjanju staničnih ostataka, gnoja prašine, krasta, stranih tijela i ostalih iritirajućih materijala iz vjeđne vrećice i sa rožnice. OPTIVET otopina namijenjena je  za čišćenje očiju pasa, mačak i drugih životinja. To je izotonična otopina koja čisti oko i na higijenski način uklanja dlake, prljavštinu i iscjedak. Zbog svog blagog sastava može se koristiti kao umjetne suze. Osim toga, dodatno se posavjetujte sa veterinarom o tome je li eventualno potrebna i terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr