Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupila sam malu sirijsku hrčkicu i svu potrebnu opremu za nju. Nisam ni znala da je trudna, kod mene je od 23.12.06. i jučer (11.1.07.) je rodila. Kako nisam znala da je trudna a ni da je rodila, mislila sam da se samo malo prenajela, danas sam joj htjela očistii kavez. Kako nije htjela izaći iz svoje kućice koja se nalazi u kavezu, podigla sam krov i vidjela male bebe hrčke. Ona je izašla i došla k meni na ruku. Malo sam je izvadila i odmah vratila krov jer sam čula da se bebe hrčci nikako ne smiju dirati tek što se rode. Ali ta kućica je u više djelova, tako da joj krov nikako ne mogu namjestiti da stoji kako je stajao, već ga ona može i podignuti, pa se bojim da krov ne padne na mališane. I želim vas pitati, smijem li je dirati?

Mislim, ona se sama penje po kavezu i kada je primim i stavim na krilo dosta je mirna, kao da želi biti uz mene. Nakon koliko smijem dirati hrčke? Možda zvuči glupo, ali i bojim se, ipak ih je u toj kućici tako puno i iako kućica ima 2 veća otvora i jedan kao rešetkasti kroz koji ne može izaći, već služi samo za disanje, je li njima ok unutra? Molim vas napišite mi sve što možete, kako da se ponašam i što da radim!? Inaće, ja sam nju i kućicu izvadila, počistila ipak kavez i sve vratila natrag, još sam joj dodala i neke pamučne krpice u kut ako joj bude trebalo. Bilo gdje na Internetu gdje gledam, nalazim samo na članke o trudnoći hrčkica ali ne i o onome kako se ponašati.
Molim vas da mi odgovorite što prije! Hvala, Ivona

O: Zlatni hrčci još se nazivaju i Sirijski hrčci. Jedna od njihovih glavnih karakteristika je da žive sami, ne u skupinama. Već u dobi od 10 tjedana ne toleriraju društvo drugog hrčka. Moguće je čak da se međusobno potuku do smrti. Mužjak mora biti odvojen od mladunaca.

Zlatni hrčci su noćne životinje, tijekom dana spavaju, a bude se predvečer i aktivni su noću, tako da ih je najbolje hraniti predvečer kada se probude. Ženke su veće i teže od mužjaka. Žive prosječno 2 - 2,5 godine. Sa zlatnim hrčcima je lakše rukovati jer spadaju među najveće hrčke.

Zlatni su hrčci spolno zreli sa 4 - 6 mjeseci. Ženka se tjera svakih 4 dana i u to vrijeme ima intenzivan miris. Period gestacije (graviditet) je 16 - 18 dana. Hrčkica okoti prosječno 5 - 10 mladunaca. Dob za odvajanje mladunaca od majke je 20 - 25 dana starosti mladunaca. Ako se majka osjeti ugroženo, može pojesti mladunčad. Hrčci vole imati "gnijezdo" kako bi mogli spavati cijeli dan i iz tog razloga gotovo svi kavezi za hrčke dolaze zajedno s kućicom. U tu svrhu može poslužiti i kartonski valjak od papirnatog ručnika ili si hrčci sami naprave gnijezdo od sijena ili vate za hrčke. "Gnijezdo" treba mijenjati i čistiti svakih 4 - 6 tjedana, ne češće, jer je to stresno za hrčke.

Budući da je hrčkica sama pristupila Vama i želi biti uz Vas, poželjno je da joj posvetite pažnju, ali samo onoliko koliko to njoj odgovara. Svakako se trudite da je ničime ne uznemirite kako ne bi od panike pojela svoje mladunce. Mladunce i kućicu također nemojte dirati, niti čistiti. Mladunce ćete moći dirati tek u dobi od tri tjedna, tj. kada sami počnu izlaziti iz kućice i kada samostalno budu uzimali hranu.

Ako se bojite da bi krov mogao pasti na mališane, pokušajte ga ukloniti, ali tako da ne uznemirite hrčkicu (najbolje da pokušate dok je vani na Vašim rukama) i improvizirajte krov od nekog drugog materijala (nešto lagano - može vata za hrčke ili sijeno). Hrčci i inače, dok su bebe, vole se zajedno naguravati u svoja gnijezda, tako da Vas ta činjenica uopće ne treba uznemiravati.

Ponekad hrčkica, kada se osjeti ugroženo, može premjestiti svoju mladunčad na, po njoj, sigurnije mjesto.

Hrčci su čiste životinje i nuždu obavljaju u jednom kutu u kavezu, tako da za sada dok hrčkica ima mladunce, eventualno počistite samo taj kut kaveza. U dobi od 3 - 4 tjedna počnite djeliti mladunčad kako biste spriječili međusobno parenje.