Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam sirijskog hrčka 1 godinu i 8 mjeseci. Sve je bilo u redu do neki dan. Primijetila sam da teže diše, odnosno kada diše da ispušta čudne zvukove, kao da mu nešto zapinje u grlu. Isto tako, svako toliko ispusti zvuk cviljenja. Mislim da ima problema sa plućima. A i primjetila sam da se, kad spava, uvuče duboko u piljevinu i da je prilično hladan, tj. da mu je niska temperatura tijela (a u sobi bude oko 25 stupnjeva). Da li trebam posjetiti veterinara? Laura

O:  Hrčci su osjetljivi na respiratorne infekcije i pneumonija predstavlja ozbiljan problem ukoliko se pojavi.

Stres ima veliki značaj u nastanku bolesti, poput promjene temperature, visoke vlage i slično.

Prehlada predstavlja često podlogu na kojoj se razvije upala pluća i važno je znati da hrčci mogu oboljeti od gripe i prehlade od koje boluju i ljudi.

Ukoliko hrčak kiše i eventualno ima iscjedak iz nosa, ali i dalje jede i normalno se ponaša, vjerovatno se radi o prehladi.

Kod upale pluća znaci su teži i nastup je akutan. Hrčak prestane jesti, zavuče se u prostirku, ima iscjedak iz nosa i očiju i teško diše te ukoliko se takvo stanje ne liječi, može završiti fatalno.

Liječenje uključuje antibiotike i po potrebi masti za oči, ovisno o stanju, a bilo bi dobro da mu, ukoliko ne pije vodu, nadoknađujete tekućinu direktno u usta kapaljkom ili špricom. Naravno, ukoliko je stanje ozbiljno, obratite se Vašem veterinaru.