Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije 1 mj. sam kupila u pet shopu kunića starog 3 mjeseca, hermelin - bijeli patuljasti. Od tada, kad god ga uzmem da ga pomazim, uvijek me pomokri. Mislila sam da će s vremenom prestati, ali nije. Molim vas odgovor.
Sonja

O: Kunići općenito konzumiraju veće količine tekućine, u prosjeku 50-150 ml/kg t.t./dan te stoga i proizvode veće količine urina, u prosjeku 130 ml/kg t.t./dan.

Kunići tipično ne mokre često, no kada mokre, radi se o većim količinama.

Promjene u načinu, učestalosti i količini mokraće u kunića mogu ukazivati na reproduktivnu fazu, teritorijalnost ili urogenitalna oboljenja.

Neki kunići uriniraju jednostavno kako bi obilježili svoj teritorij, a drugi uslijed neusvojenih navika obavljanja nužde.

U dobi od 4 mjeseca mužjaci već dosežu spolnu zrelost, dok ona u ženki nastupa nešto kasnije. Tada se u mužjaka uočava prskanje mokraće po predmetima koji mu trenutno obuzmu pažnju - bilo koji dio namještaja, druga životinja u kućanstvu ili noga vlasnika i sl. Ovakvo se ponašanje u konačnici uspješno rješava jedino kirurškim zahvatom kastracije. U ženki je ovakvo ponašanje također prisutno, no one češće ovo rade nešto diskretnije, mokreći van posude za obavljanje nužde ili na mekim materijalima (jastuci, posteljina i sl.).

Što se tiče oboljenja urogenitalnog sustava, na njih upućuje učestalost, volumen, boja i izgled te lokacija mokrenja. U kunića su najčešće upale mokraćnog mjehura, uroliti, adenokarcinomi maternice i bolesti bubrega. Navedeno se može identificirati jedino kompletnim kliničkim pregledom u veterinarskoj ambulanti.

Kod rješavanja problema nepoželjnog mokrenja u kunića, najlakše je identificirati ponašanja vezana uz reprodukciju. Kako je Vaš kunić otprilike 4 mjeseca starosti, ovakvo ponašanje treba uzeti u obzir te razmisliti o kastraciji kao načinu rješavanja problema.

Također, na umu treba imati i činjenicu kako se nepoželjna ponašanja u kunića javljaju najčešće uslijed nepravilnog ophođenja sa kunićem, s obzirom na to kako vrijedi općenito pravilo da se kunići koji se osjećaju sigurnima i opuštenima, vladaju vrlo dobro i po pravilima.

Kako ste spomenuli da nepoželjno mokrenje Vaš kunić obavlja jedino kada ga uzimate u ruke, obratite pozornost na kakav način to čini. Naime, ukoliko želi samo isprazniti mjehur ovo čini u normalnom položaju, no ako želi obilježiti svoj teritorij, lagano se podiže na stražnje noge i mokrenje čini poput prskanja. Ukoliko je prvo navedeno slučaj, najprije ga mazite i pružite mu pažnju dok je još u kavezu te pričekajte dok uočite da obavi nuždu, a tek ga potom uzmite u ruke. Ako je pak drugo navedeno slučaj, razmislite o kastraciji te se za zahvat dogovorite sa Vašim veterinarom.

I potonje, moram napomenuti kako mnogi smatraju da je ovakvo ponašanje najveći kompliment koji vlasnik može dobiti od svog kunića ljubimca. Naime, na ovaj način kunići "govore" kako vole vlasnika te ga označuju kao svoje vlasništvo.