Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Naša degu veverica Buca ponekad ima krvarenje iz nosa koje se manifestuje crvenom bojom nozdrva i kao končastim krvnim ugrušcima, ako sam uspela dobro da objasnim, tačnije liči na crvene niti. Uz to ima i otežano disanje. Nisam sigurna da li je povezano, ali nestala joj je dlaka sa gornje strane prednjih šapa, koža je glatka i normalne boje, bez nekih drugih promena. Čini mi se da je sama odgrizla dlaku. Inače je i malo troma i usporena, osim kad je hrana u pitanju, tu je prva i vrlo je halapljiva. Kod ostalih nisam primetila nikakve promene - ima ih ukupno četvoro, dve ženke i dva mužjaka. Hrane se hranom kupljenom u Vašem Pet centru i sa ponekim obrokom svežeg povrcća - paprika, karfiol, kupus...

Uz nadu da ćete mi moći pomoći, srdačno vas pozdravljam.
Goca

O: Čujni zvukovi prilikom disanja prilikom mirovanja te nakon aktivnosti, kihanje, iscjedak iz nosa i usta te letargija mogu ukazivati da je riječ o respiratornim poremećajima, kao što su upala pluća ili alergija.

Upala pluća  se javlja sekundarno na alergiju, zatim izloženosti prašini i hladnoći.

Alergiju potiče izloženost prašini i drugim alergenima i respiratornim iritansima.

Nestanak dlake na prednjim nogama može biti rezultat iritacije iscjetkom iz nosa te stalnim trljanjem šapom po nosu.

Mnogi degui su osjetljivi na prašinu iz stelje, to možete provjeriti tako da kao podlogu postavite papirnari ručnik.

Respiratorni simptomi su znak da treba degua odvesti što prije veterinaru jer su čest znak drugih problema, kao što su tumori ili bolesti unutarnjih organa.

Ono što Vi, također, možete učiniti za Vašeg ljubimca je da mu dajete vitamine u vodu za pojačanje imuniteta, vodite brigu o urednosti nastambe i smanjite mu iritacije dišbog sustava na najmanju moguću mjeru.