Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zamorčicu staru 3 godine i jučer sam primijetila da nekako čudno zvače hranu i radi grimase dok zvače kao da joj negdje zapinje. Osim tog problema ima mekanu kakicu ili skoro ništa. Maknula sam joj voće i povrće da joj se stolica stabilizira. Pije vodu. Jede suhu hranu i sijeno, ali me muči taj problem sa žvakanjem. Sijeno koje inače pojede u jednom danu sada jede 3 dana. Da li je potrebno odvesti ju veterinaru ili je to neka normalna faza? Hvala, Dijana

O: Često prednji i stražnji zubi kod zamorčića prerastu u isto vrijeme (malokluzija - nepravilan rast zuba), iako se to može pojaviti i samo kod prednjih zubi.

U takvim slučajevima pogoršana je sposobnost žvakanja, a uobičajeno trošenje zubi je onemogućeno. Tipično je da kutnjaci rastu prema korijenu pa nastane kvrga u zubnom mesu, a ponekad rastu i preko jezika, dok gornji rastu prema obrazima. Ovako prerasli zubi sprječavaju normalno žvakanje i jedenje hrane, što može uzrokovati rane i ozljede na ustima.

Malokluzija može biti i predisponirana genetski, posebno u slučajevima jedinki mlađih od dvije godine. 

Trauma ili infekcija, također, mogu ozlijediti zube, što onda utječe na njihov daljnji rast.

Bolesti, u kombinaciji s promjenama navika u ishrani (kao što su smanjen unos, meka hrana) mogu dovesti do bujanja i malokluzija. 
  
Znakovi malokluzija su velike teškoće kod hranjenja, tako da može doći do stanja izrazite mršavosti jer životinja prestaje jesti. Usta su poluotvorena. U vrijeme kad većina vlasnika primijeti da nešto nije u redu, njihov ljubimac je već značajano izgubio na težini, a također i usta više ne može zatvoriti u cijelosti (zbog prekomjernoga rasta zuba) pa dlaka ispod brade može biti mokra. 

Potrebno je ljubimca odvesti specijaliziranom veterinaru za male životinje koji će, ako je potrebno, čak i uspavati ljubimca te temeljitim pregledom ustanoviti stvarno stanje usne šupljine.