Povratak

Povećano oko (ispupčena očna jabučica) u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Posjetila sam veterinara jer se mojem kuniću počelo povećavati oko. U početku sam mislila da je to čvoruga, ali je veterinar rekao da možda ima tumor mozga i da, ako mu se ne smanji oko, odemo na rendgen. Što još može biti osim tumora mozga? Puno hvala, Mateja

O: Hydrophtalmus (buphtalmus, megalophtalmus) podrazumijeva nakupljanje vode u očnoj jabučici (bulbusu). Očituje se povećanjem bulbusa pa može biti i dvostruko povećan, tzv.volovsko oko. Katkad je i jako izbočena i povećana rožnica. Istovremeno se javlja i luksacija leće.

Bolest može biti prirođena i stečena. Uzroci su traumatske prirode, zatim iritis i serozni korioitis (periodična upala oka). Uspjeh liječenja je neizvjestan, a preporučuje se punkcija prednje očne komore.

Tumori orbite (očna šupljina) mogu vidljivo bujati kroz otvor vjeđa ili rastu uraštavajući u bulbub i preostale mekane dijelove orbite do retrobulbarnog prostora i tada izbijaju na područje očne šupljine kao kuglasti i gomoljasti tumori. Rastući potiskuju bulbus (očnu jabučicu) na stranu ili naprijed i tako uraštavaju u okolne kosti. Ovi tumori se mogu uspješno ukloniti samo ako se na vrijeme otkriju, tj. prije uraštavanja u kosti.

Exophthalmus (egzoftalmus) ili prolapsus bulbi ili lukxatio bulbi naziva se ispupčenje očne jabučice iz orbite (očne šupljine). Često se javlja nakon ozljeda, udaraca ili je uvjetovan oteklinama i tumorina opisanima na početku teksta. Pojedinačni egzoftalmus se javlja i kao simptom luksacije (iščašenja) donje čeljusti ili kao simptom Bazedovljeve bolesti, koja je rijetka kod životinja. Pojačano i ubrzano lučenje hormona štitnjače izaziva poremećaje u organizmu i javlja se bujanje upalno promijenjenog vezivnog tkiva u očnoj šupljini i napose u vanjskim očnim mišićima, koji posljedično uzrokuju ispupčeje očne jabučice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr