Povratak

Povišena temperatura kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam patuljastog ovnolikog kunića koji je star oko mjesec dana. U zadnje vrijeme sam uočila da mu uši znaju biti izrazito vruće, pogotovo navečer. Da li bi mi mogli reći što bi to moglo biti, ne znam da li kunići mogu imati temperaturu pa sam prvo pomislila na to.
Hvala, Andrea

O: Temperatura kunića(mjerena rektalno) kreće se od 38,5-40,1°C, frekvencija bila u minuti je 120-333, a disanja 30-60. Navedene vrijednosti se odnose na životinju u mirovanju koja nije izložena stresu.

Ovo su osnovni parametri prema kojima možete procijeniti je li stanje Vašeg ljubimca u fiziološkim granicama.

Kunići, kao i ostali kućni ljubimci, mogu imati povišenu temperaturu, a uzroci ovakvog stanja su različiti.
 
Ukoliko životinja ne pokazuje znakove oboljenja (umor, odbijanje hrane, otežano disanje, probavne smetnje, strah i sl.) vrlo vjerojatno je riječ samo o načinu rashlađivanja organizma.

Svaki organizam ima više ili manje učinkovit sustav za regulaciju tjelesne topline. U uvjetima naglih temperaturnih promjena aktiviraju se tzv. termoregulacioni mehanizmi koji će tjelesnu temperaturu održavati normalnom ili je sniziti, pa tako pri visokim temperaturama okoline organizam aktivira mehanizme za hlađenje.

Kunići imaju duge uške koje su dobro prokrvljene. Upravo taj dio tijela(kože) omogućava kunićima optimalno rashlađivanje. Stoga pažljivo promatrajte životinjicu i pokušajte uočiti javlja li se promjena temperature uški nakon tjelesne aktivnosti, uzbuđenja ili stresa. Svakako obratite pozornost na temperaturu prostora u kojem obitava (20-23°C), jer kunići teško podnose visoke temperature. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr