Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kanadsku vjevericu oko 9 mjeseci. I sve je ok, već se pripitomila, ali danas je povraćala, kao neku bijelu kašicu. Jela je lješnjake i sjemenke. Zabrinula sam se pa me zanima da li trebam nešto napraviti?
Hvala!
Selena

O: Kanadske vjeverice su, u pravilu, poprilično zdrave životinje, ako im se omogući ispravna prehrana i dovoljno vježbe. Problemi mogu nastati kod nepravilne ishrane, a ponekad i ako im je nepravilan smještaj (npr. mali kavez).

Hrana za vjeverice, kao što ste i naveli - lješnjaci, sjemenke,  bi se trebala nadopuniti i voćem (vitamini). Ponekad, se i probavni poremećaji mogu regulirati doziranjem voća. Tako, vjeverice mogu imati proljev ako im se u hranu dodaje previše voća (rješava se ukidanjem voća na nekoliko dana), odnosno, zatvor ako pojedu nešto što nije karakteristično za njihovu prehranu (rješava se dodavanjem više voća).

Različiti su razlozi koji mogu dovesti do pojave povraćanja kod Vašeg ljubimca: prejedanje, probavne smetnje, intoksikacija, virusna infekcija,...

Ono što možete napraviti jest da smanjite količine hrane na dnevnoj osnovi kroz nekoliko dana te da ju češće hranite u manjim količinama. Na takav način dodatno će te odteretiti probavni sustav.

Možete Vašem ljubimcu dati i Carbo medicinalis (medicinski ugljen) koji je intestinalni adsorbens (adsorbira toksine iz probavna sustava).

Ako se stanje ne popravi kroz nekoliko dana, savjetujem Vam da se obratite veterinaru.