Povratak

Pravilna prehrana kunića - preduvjet oporavka nakon bolesti i zdravlja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kad sam došla do kaveza svoga kunića, on je samo ležao, nije se mogao micati. Odmah sam ga odvela veterinaru koji mu je dao neke vitamine. Moj kunić nije mogao hodati nekoliko dana, ali zatim se oporavio, međutim ne do kraja. Još uvijek ne skače stalno, nego povremeno i hoda, te imam osjećaj da kada sjedi ne može pravilno smjestiti noge pa se onda meškolji. Postoji li šansa za kompletan oporavak? Hvala, Dora

O: Ako se radi samo o pomanjkanju vitamina, Vaš će se kunić oporaviti kroz izvjesno vrijeme.

Pravilna prehrana je preduvjet za zdravlje Vašeg kunića, a sijeno je osnovna hrana i mora biti uvijek dostupna. Dobro sijeno sadrži različite trave, začinsko bilje i cvijeće, zelene je boje i ugodnog mirisa.

Voće i povrće su prirodan izvor vitamina i hranjivih tvari. Od divljih trava mogu se koristiti maslačak, slak trputac, podbijel, loboda, mišjakinja, grahorica, djetelina, šumska jagoda, tratinčica, a od ljekovitog bilja neven, kamilica, livadna lavanda, stolisnik. Povrće koje smije jesti je mrkva sa zelenjem, komorač, celer, peršin, brokula, krastavac, bundeva, tivica, koraba, a u malim količinama zelena salata, radič, kineski kelj i lišće korabice. Sve vrste kupusnjača izostavite jer napuhuju.Voće koje smije jesti je kruška, jabuke, jagode i maline. Za grickanje ponudite obilato grančice ljeske, bukve, jabuke i kruške, a umjereno grančice javora breze, joke, vrbe, jele i smreke.

Suha hrana je mješavna žitarica, suhog povrća i trava. Potrebno je postepeno prelaziti na novu hranu i male količine svježe hrane i uvijek svježe vode.

Dobro hranjene životinje imaju sjajno krzno, živahne su i vitke, naročito ako se dovoljno kreću.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr