Povratak

Pravilna prehrana zamorca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj zamorac ne želi jesti voće. On obožava salatu. Kad je gladan počne glasno skvičati. Ja mu dajem jedan list salate i rado pojede. Ali nakon nekog vremena traži još. Pokušavam ga umiriti tako da ga mazim u svojem naručju, ali i dalje skviči. Dajem mu njegovu suhu hranu, ali on je nerado jede. Nakon toga mu dajem opet jedan list salate i rado ga pojede. On na dan pojede 3-4 lista salate i traži još. Što da radim? Da li on smije jesti toliko salate?
Antonija

O: Na zdravlje zamorca mnogo utječe pravilna prehrana.

Zamorčići su biljojedi. Suho sijeno je baza njihove prehrane, pa stoga uvijek mora biti dostupno.
 
Gotova hrana za zamorce sadrži i sušenu, te prešanu travu, mrkvu i dr. No, sve to nije dovoljno za pravilnu prehranu. Zamorci obožavaju voće i povrće, a preporuča se da im je svakodnevno dostupno. Među ostalim, ono im pomaže u oštrenju stalno rastućih zubiju. Najbolje je da pokušate sa svim voćem i povrćem koje je i Vama dostupno, od špinata, celera, rajčice, mrkve, paprike, krastavca, jabuke, dinje, breskve, grožđa, jagoda, krušaka, te travu (s nezagađenih površina, nikako uz ceste), list maslačka i ostalog.

Kako su velike izjelice, treba paziti na količine hrane koju im dajete kako ne bi došlo do pretjerane težine.

Svježa zelena hrana i voće sadrži znatnu količinu vode što smanjuje količinu vode koju zamorac može konzumirati. Međutim, kao i za svaku drugu hranu, niti s ovim se ne smije pretjerivati jer prevelike količine zelene hrane mogu rezultirati proljevom.

Bitno je spomenuti da zamorci vole rutinu, stoga nastojite davati hranu u isto vrijeme svaki dan.  Nagle promjene mogu uzrokovati stres. Ako mijenjate vrstu gotove hrane, učinite to postepeno, dodajući nove hrane u staru. Prehrana prebogata voćem i povrćem može uzrokovati proljev, pogotovo ako uvodite nove vrste.

Kako zamorci ne mogu sintetizirati vitamin C, moraju ga dobivati kroz hranu (lišće karfiola, mrkva, jabuke, kruške, repa, pastrnak, brokuli, kupus, banana, celer, krastavac...). Nedostatak vitamina C uzrokuje pojavu bolesti - skorbut. Mnogi vlasnici, nedostatak vitamina C, kompenziraju dodajući ga izravno u vodu za piće (lakša kontrola uzimanja vitamina).

O prehrani zamorca pisao je i kolega Dino Karakaš, dr.vet.med., na stranici:
http://www.pet-centar.hr/content/view/2645/70/ .

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr