Povratak

Prehlada i otečena njuškica kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas da mi pomognete sa svojim savjetom jer više ne znam što da radim sa svojim bolesnim zecom.  Naime, bio je prehlađen i primao je antibiotike u dva navrata, svaki puta terapija od po 10-ak dana. Nakon toga sam mu ja nastavila osobno davati Imunal, koji sadrži ehinacin uz manje od 4% alkohola. Prehlada je nestala, ali mu je ostala toliko natečena njuškica da jedva kroz nju diše.  Veterinar mu je uzeo bris nosa i nije na ništa alergičan. Problem je u tome što on ne dozvoljava da mu se njuškica maze, a i da se maže, on to jednostavno skroz iritira šapama, kojima, jasno, gazi posvuda... Molim Vas pomozite.
Hvala, Ivana

O: Kunići se, kao i ljudi, mogu prehladiti. Ako simptomi traju više od jednog do dva dana, najvjerojatnije se radi o prehladi (infekciji gornjih dišnih puteva). Simptomi mogu biti: kihanje, iscjedak iz nosa, kašljanje, problemi u disanju, konjunktivitis. No, neliječeni procesi često se kompliciraju sekundarnim infekcijama koje prelaze u kroničan oblik (traju dulje od 14 dana).

Općenito o prehladi u kunića pisala je kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje. Iz spomenutog teksta možete primjetiti da je kod svake poremetnje dišnog sustava naveden kao uzrok prvenstveno pad imuniteta organizma i neodgovarajući zoohigijenski uvjeti. Ono što Vi u tom slučaju možete napraviti je da vodite pojačanu brigu o čistoći nastambe i redovito mijenjajte podlogu da bude što kraće mokra, kako amonijak iz mokraće ne bi nadraživao sluznicu dišnih puteva. Za jačanje imuniteta mogu vam preporučiti vitamine u kapima koje se dodaju u vodu, a možete ih naći u našim trgovinama (Multi vitamini od Beaphara, Rodvital od JBL-a). Postoje i razne grickalice i bombončići obogaćeni vitaminima.

Nosić Vašeg kunića bilo bi dobro svakodnevno čistiti od prljavštine običnom krpicom namočenom toplom vodom ili maramicama za čišćenje očiju ("Canina" vlažne maramice) ili Karlie univerzalnim vlažnim maramicama za kućne ljubimce.

Preporučam Vam da se sa Vašim veterinarom konzultirate o mogućim uzrocima i liječenju otečene njuškice jer na ovaj način, nažalost, nije moguće pretpostaviti niti dijagnosticirati stanje te preporučiti terapiju.

Također je moguće da je njuškica ipak otekla kao posljedica alergijske reakcije na neku tvar iz spomenutog Imunala koje će se kroz nekoliko dana povući bez liječenja ili će se, pak, oteklina proširiti na ostale dijelove glave i vrata, a to je stanje zahtijeva hitan posjet veterinaru kako bi se zaustavila pretjerana imunološka reakcija. Naime, otečeni navedeni dijelovi tijela onemogućuju disanje te, u tom slučaju, vrlo brzo dolazi do uginuća životinjice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr