Povratak

Prehrana i čišćenje nastambe hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Znam da ste mnogo pisali o prehrani kineskog hrčka, ali zanima me da li mu smijem davati rajčicu, lubenicu i šljive? Isto tako me zanima da li je istina da je hrčku bolje mijenjati piljevinu svaka 2 do 3 tjedna.
Hvala, Iva

O: Hrčci su svejedi. O njihovoj prehrani detaljno je pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Iz svježeg bilja hrčci dobiju brojne vitamine i minerale.

Uglavnom, sva hrana koja bi mogla uzrokovati probavne poremetnje (npr. šljive) kod ljudi, izazvala bi proljev i kod hrčka. Lubenice i rajčice, ako su dovoljo zrele, hrčak može jesti.

Jednom tjedno posudice za hranu temeljito operite vrućom vodom, ali bez upotrebe deterdženta za suđe. Pojilicu operite vrućom vodom sa četkicom. Jednom tjedno uklonite stelju iz kuta u kojem hrčak obavlja muždu (obično mokri na istom mjestu - u kutu) i nadomjestite sa novom piljevinom.

Jednom mjesečno potrebno je temeljito očistiti kavez. Za to vrijeme hrčka stavite u kutiju za nošenje ili praznu posudu s nešto malo stare stelje iz kaveza. Uklonite svu stelju, zajedno s hranom koju je hrčak nagomilao. Odvojite dno kaveza i očistite ga vrućom vodom. Nije potrebno koristiti sredstva za dezinfekciju, a tvrdokorne ostatke otopite s malo octa. Možete otopinom octa prebrisati i prečke na kavezu. Obrišite i osušite sve predmete u kavezu, kao i kućicu. Predmete od plastike ili keramike isperite vrućom vodom. Kad je sve suho, u kavez stavite čistu stelju, a predmete vratite na isto mjesto. Dobro bi bilo staviti malo stare stelje, da hrčku prostor bude poznat.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr