Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malog patuljastog zeca starog 3 mjeseca i moje pitanje je kada mogu znati kojeg je spola i kada ga mogu kastrirati? I je li uopće pametno kastrirati životinju, je li to potrebno? Koju mu je hranu najbolje kupiti, znači koja je najbolja, koja ima najviše vitamina, minerala?
Hvala, Kristina

O:  Kunići su biljojedi, imaju izrazito duga crijava, među kojima dominira prostrano slijepo crijevo. Kako bi probavili složene ugljikohidrate, u njihovoj probavi sudjeluje cijeli niz saprofitskih bakterija i protozoa.

Prehrana kunića mijenja se s njihovom dobi. Mladima se smatraju do 7 mjeseci, mlađim odraslima od 7. mjeseca do navršene 1 godine. Osnovnu hranu za kuniće trebalo bi činiti kvalitetno sijeno (80% prehrane). Ono je važno kao izvor hranjivih tvari ali i vlakana koja su neophodna za pravilnu funkciju gastrointestinalnog trakta. Stoga bi sijeno trebalo biti u kavezu 24 sata dnevno, a pored sijena ponudite mu i gotovu peletiranu hranu za mlade kuniće.

U jednom obroku životinji od 3 mjeseca možete ponuditi dvije vrhom pune jušne žlice mješavine dehidrirane hrane za mlade kuniće, s tim da ga hranite ujutro i uvečer. Kunićima od 5 mjeseci na dalje polako uvodite i svježe povrće, ali vrlo postepeno i u malim količinama. Kasnije (iza 7. mj.), ono uz sijeno treba činiti osnovu prehrane uz dodatak voća i peletirane hrane. Gotove mješavine hrane za odrasle kuniću ponudite mu nakon navršene 1. godine.

Kunići mogu jesti radić, brokule, celer, peršin, mrkvu, jabuku, krušku i drugo ali preporučila bih da ne miješate istodobno više vrsta svježe hrane. Voće i povrće mora biti dobro oprano (zbog insekticida i kemikalija) i uklonjeno iz kaveza nakon 2 sata od početka hranjenja istim.

U prodavaonicama Pet centra pronaći ćete širok izbor programa za sve uzraste kunića. Preporučam Vam "Bunny-nature", superpremium liniju hrane, sijena i poslastica za kuniće koja se ističe svojom kvalitetom i ukusnošću.

Odrasli kunići obično su teški 2 - 3 kg i trebaju 100 - 120 g peletirane hrane. Dnevno popiju oko 50 - 150 ml vode na kilogram tjelesne težine. Uvijek moraju imati dostupnu pojilicu s čistom vodom, inače se, u roku 3 dana nedostane količine vode, teško razbole.

Kao odličan vitaminski dodatak prehrani preporučam Vam Gervivet kapi za glodavce ("Vetoquinol").

Spol kunića možete odrediti tako da ga pažljivo okrenete na leđa i razmaknete dlaku u području genitalija. Urogenitalni otvori smješteni su ispred anusa koji ćete uočiti kao okrugli otvor čvrsto zatvoren kružnim mišićem. Urogenitalni otvor u mužjaka završava kružnim manjim otvorom, dok je u ženki taj otvor u obliku zareza. Osim toga, blagim postranim pritiskom u mužjaka možete opipati testise, koji će se sa sazrijevanjem lakše uočiti jer će biti spušteni u skrotum. Ako ne uspijete odrediti spol Vašeg ljubimca, odvedite ga na veterinarski pregled.

Mužjaci kunića se mogu kastrirati već u dobi od 3 - 4 mjeseca tj. kada im se testisi spuste u skrotalnu vrećicu, ali je optimalna dob za ovaj zahvat oko 8. mjeseca starosti.

Iako nema pravila, u nekastriranih kunića može se javiti agresivno ponašanje prema vlasniku, drugim kunićima i kućnim ljubimcima nakon spolnog sazrijevanja (poslije 6 - 8 mjeseca starosti). Obratite se Vašem veterinaru i raspitajte o detaljima i pripremi kunića za operaciju. Više informacija o samoj kastraciji možete pronaći i u već objavljenim odgovorima na ovim stranicama.