Povratak

Prehrana kunića - kunić ne želi jesti sijeno

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Primjetila sam da naš kunić uopće ne jede sijeno zadnjih tjedan dana. Star je 4 mj. Šo da radim i što mu je? Anamarija

O: Kao i ljudima, kunićima treba izbalansirana prehrana sa dovoljnom količinom vitamina i hranjivih tvari. Zdrava prehrana kunića sadržava dnevni udio sijena, povrća, peletirane hrane i vode sa povremenim poslasticama.

Mlade kuniće bi u prvim mjesecima života (2-6 mj.) trebalo hraniti mješavinom gotove dehidrirane zrnate i biljne hrane uz stalni pristup kvalitetnom sijenu.

Nakon tog perioda u prehranu im treba uvesti, vrlo postepeno, svježu zelenu hranu: trava za kuniće, listovi trputca, radiča i sl. Nakon 10 mjeseci povremeno im jelovnik treba obogaćivati malom količinom voća (npr. jabuke, banane, grožđe).
 
Sijeno je najvažniji dio zdrave prehrane kunića. Svakodnevno kuniću treba dati svježe sijeno u neograničenim količinama. Ono pomaže održavanju probavnih funkcija te prevenira gastro-intestinalne poremećaje. Također, osigurava i stalan izvor hranjivih tvari koji kunića održavaju zdravim a minimaliziraju rizik za pretilost.

Nije rijetkost da kunići hranjeni pretežno peleticama jedu mnogo manje sijena. Ako razlog nije medicinske naravi (preizrasli zubi ili neki drugi problem sa zubima, bol ili stres) razlog ne jedenja sijena leži u tome što su navikli jesti više peleta ili nisu gladni. Ukoliko je potonje slučaj i sa Vašim kunićem, pokušajte mu dati obrok peletirane hrane u jutarnjim satima i jedan u večernjim a preko dana ostavite samo sijeno za konzumiranje. Neki kunići su i izbirljivi što se hrane tiče dok nekima sijeno služi za igru. No, možda se Vašem kuniću ne sviđa tip i kvaliteta sijena koje mu dajete, možda ste ponudili novo pakiranje sijena od istog proizvođača (događa se variranje kvalitete u serijama proizvodnje) ili pak promijenili proizvođača. Pokušajte ponuditi novo sijeno a pri izboru vodite računa da je zelene boje i sa duljim vlatima. Važnost ima i svježina sijena; sijeno mora izgledati svježe i mirisati slatko te se ne vide nikakvi znaci vlage na njemu ili neka druga onečišćenja.

Kunića možete privoljeti na sijeno ili ga pak naučiti da ga jede i na način npr. da Vam sijeno posluži kao nagrada u učenju na obavljanje nužde na jednom mjestu a kad pripremate posudu za obavljanje nužde možete staviti i malu količinu sijena na sredinu posude. Većina kunića koristi samo kuteve posude za pijesak tako da sredina uvijek ostaje suha a na taj način, neizbježno, budu u kontaktu sa sijenom pa osjetivši miris većina kunića osjeti potrebu za hranjenjem istim. Dobro je ujutro i navečer staviti svježeg sijena u posudu za obavljanje nužde.

U slučaju da uočite još neke znakove poremećenog zdravstvenog stanja posjetite veterinara koji će na osnovu pregleda točno utvrditi o kakvom se problemu radi te preporučiti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr