Povratak

Prehrana mladog kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kunića starog otprilike 3 i pol mjeseca (kupili smo ga prije dva tjedna, ali su nam u Pet centru rekli da ima otpriike 3 mj). Zanima me da li mu se smije davati povrće, voće ili neke slastice primjenjene za glodavce? Stvar je u tome da su nam rekli kako kunići dok ne navrše 6 mj života ne bi smjeli jesti te namirnice. Sada ga hranimo običnim sjemenkama za kuniće i sijenom.
Hvala, Ana

O: U Pet centru se trudimo našim kupcima pružiti adekvatnu uslugu i savjet. Tako i savjet koji ste dobili od prodavača vezano uz način prehrane kunića stoji.

Nije poželjno kuniće u ranijoj životnoj dobi hraniti sa svježim povrćem, jer postoji opasnost od probavnih tegoba, tj. smetnji koje mogu rezultirati pojavom proljeva dehidracijom, što povlači za sobom obavezan odlazak kod veterinara, liječenje i sl.

Radije pričekajte da Vaš kunić napuni pet mjeseci starosti te mu onda u prehranu možete uvoditi svježe povrće.

Prilikom uvođenja svježeg povrća i voća morate biti oprezni i postepeno mu davati male količine svježe hrane i promatrati kako je njegov probavni sustav prihvatio novu hranu.

Ukoliko primjetite da nakon što ste mu ponudili, npr. jabuke Vaš kunić dobije proljev, tj. konzumacija jabuka rezultira mekanom stolicom ubuduće izbjegavajte jabuku.

Ono što prihvati možete mu svakodnevno davati.

Pazite da trava ili povrće nisu tretirani nekim pesticidom ili pužomorom kako biste izbjegli trovanje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr