Povratak

Prehrana zamorca - količina hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupio sam zamorčića prije 9 mjeseci i još nisam siguran dajem li mu previše hrane. U Pet centar trgovinama mu kupujem sijeno, paket raznolike hrane s vitaminom C, okrugle krokete, yogurt poslasticu, herbal pack i štapiće. Zanima me koliko mu te hrane moram davati, koliko puta na dan moram izvaditi hranu iz kaveza, koliko mu voća i povrća mogu dati na dan i koliko poslastica? I moram li mu dati hrane (voće, povrće) uvijek kada počne tražiti jesti (cijukanje, razbacivanje piljevine po kavezu)?
Znam da je pitanje zahtjevno, ali ja samo hoću svom zamorčiću osigurati zdrav život. Ivan

 O: Zamorčići pripadaju biljojedima stoga im je glavna hrana sijeno koje im uvijek mora biti dostupno. Također im se preporučuje davati svježe voće i povrće. Voće i povrće je potrebno oprati, obrisati i nasjeckati na sitne komade. Povrće može dovesti do napuhavanja, stoga se ne preporuča davati mokro. Voće je sklono fermentaciji i zato se ne smije davati u velikim količinama, također mora biti svježe i ne smije se ostaviti zamorčiću, ako ga nije pojeo, da stoji duže od pola sata. Zamorčićima je također potrebno davati gotovu hranu koja se sastoji od različitih sjemenki namijenjenih za prehranu zamorčića.

Preporučene dnevne količine hrane za zamorčića su:

- suha gotova hrana: 1/4 - 1/2 šalice
- voće: 1 kriška jabuke, kruške, dinje, jagode, lubenica, marelica, kivi, kupina, banana, smokva, grožđe
- povrće: list salate, maslačka, svježe nabrana trava koja nije tretirana nikakvim insekticidima ili pesticidima, brokula, cvjetača, kelj, krastavac (s korom), rotkvica, repa (i korjen i list ), matovilac, radič, lucerna (u vrlo malim količinama), zob i pšenica (mlada), peršin, celer, blitva, špinat ili mrkva.

Uz ovakvu raznoliku prehranu poželjno je povremeno dodavati i vitamine, posebno vitamin C za kojim zamorčići imaju posebnu potrebu.

Vrlo je teško odrediti točnu količinu svježe hrane za zamorčića. Korekcije količine hrane i poslastica određuje vlasnik koji prati navike svog ljubimca i njegove sklonosti. Ukoliko primjetite da se zamorčić počeo debljati, reducirajte mu obrok počevši od nagrada i poslastica.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr