Povratak

Prekomjerno linjanje i perutanje (prhutanje) kože kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Molim vas recite mi šta bi moglo biti kad se kunić u zadnje vreme mnogo linja, više nego obično, a imam ga skoro 3 godine. Do sada se linjao nekoliko puta, ali sada mu opadaju komadi dlake i pojavilo mu se neko perutanje koje do sada nije imao. Živi s otvorenim kavezom, može da trčkara po kući, stalno mu je kavez čist, presvlačim ga jednom dnevno, nekad i dva puta ako ima potrebe. Dajem mu hranu za kuniće Cuni crispy 7 plus, sena uvek ima, sveže mu dajem slabije jer su mi rekli da ne sme sveže da mnogo jede tako da mu je ovo dvoje osnovna ishrana koju već jede godinama, mada sad suvu hranu malo slabije jede, nema apetit za nju kao ranije. Pokušala sam da mu promenim, ali ovu ipak najbolje prihvata. Recite mi, molim vas, šta bih mogla da uradim, gde grešim pošto imam dvoje dece koja dolaze u dodir sa njim pa da se ne zaraze ako je bolestan, a on je inače i dalje aktivan, trčkara i veseo je. Nisam ga vakcinisala jer kod nas kažu da nema vakcina za njih pa mi recite i za to da ne treba nešto da se da i kako se zove da kupim. Unapred hvala. Marijana

O: Linjanje kunića – kućnih ljubimaca nije uvijek ujednačeno.

Izmjena dlake ne odvija se istovremeno, već se prvo izmjeni dlaka prednjeg dijela tijela pa se nastavlja prema stražnjim dijelovima. Dlaka koja otpada može se vidjeti kao manji pramenovi, ali ako pogladite kinića u ruci Vam može ostati i cijeli gusti pramen. Linjanje zavisi o temperaturi okoliša i u vrlo toplim stanovima može biti izrazito jako. Prhutanje kože može biti povezano s linjanjem i suhim zrakom u prostoriji u kojoj kunić obitava, ali isto tako može biti posljedica cijelog niza drugih uzroka.

Prhutanje kože predstavlja ubrzano odumiranje stanica kože koje kao takve počinju formirati ljuskice. Ponekad prhutanje kože može biti popraćeno svrbežom i/ili crvenilom. Sve to ovisi o uzroku koji je potaknuo prhutanje kože. Pojačano stvaranje prhuti je nerijetko znak neizbalansirane prehrane, a rjeđe se javlja kao nedostatak biotina (vitamin H), koji je nazvan zaštitnim faktorom za dlaku i kožu. Naime, kunići iz mješavine hrane odabiru granule koje najviše vole a ostale ne pojedu. Tako se događa da kunići u stvari duži period jedu vrlo jednoliko. Stoga Vam preporučam da mu 1-2 puta tjedno dodate u vodu neki od multivitamnskih pripravaka za kuniće.

Prhutanje kože javlja i kod raznih sistemskih bolesti i parazitoza, te gljivičnih oboljenja i alergija, raznih infekcija i grinja (Cheyletiella parasitovorax). Prisutnost grinja može biti asimptomatska, a promjene se javljaju na vratu i leđima.

Alergije se razvijaju nakon višestrukog izlaganja određenom alergenu. Kontaktna alergija u kunića može se razviti na piljevinu ili druge vrste podloga, odnosno sintetskih materijala.

Vrlo često simptom perutanja kože u kunića je posljedica infekcija gljivicama (Trichophyton mentagrophites i Microsporum canis - obje su zoonoze). Infekcija se prenosi direktnim kontaktom, preko inficiranih predmeta ili npr. obuće. Spore uzročnika preživljavaju u okolišu preko 18 mjeseci.

S obzirom da uzroci opisanim promjenama mogu biti mnogobrojni, savjetujem da odvedete Vašeg kunića veterinaru kako bi ga pregledao, postavio dijagnozu i prema potrebi propisao terapiju.

Kuniće - kućne ljubimce nije potrebno cijepiti protiv zaraznih bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr