Povratak

Premirna zečica nakon okota

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zečica mi se okotila prije mjesec i pol. Čudno se ponaša, jako je mirna, samo leži, više se ne želi igrati niti izlaziti iz svojeg kaveza koji joj je cijeli dan otvoren. Zanima me da li je moguće da još ima mlijeka nakon toliko dugo vremena, a kunići je još žele cicati? I da li je moguće da je ostala skotna dok je nosila ove kuniće? Hvala na odgovorima, Martina

O: O spolnom ciklusu, skotnosti i porodu zečice pisala sam ovdje. Mlijeko (kunićje ili zamjensko mlijeko) je osnova prehrane kunića do 1. mjeseca starosti, nakon toga, do 7. tjedna, ono se daje kao povremeni obrok a glavnina načina prehrane je

peletirana hrana i sijeno.

Dakle, kunići bi do perioda od mjesec i pol nakon okota već trebali prestati cicati majčino mlijeko te bi im trebalo ponuditi prikladnu hranu za tu dob. Preporučam Vam mješavinu hrane za mlade kuniće "Cuni junior nature" (Prestige) koja zadovoljava sve potrebe kunića u prvim mjesecima života.

Također, kunićima koji samostalno jedu potrebno je ponuditi kvalitetno sijeno (alfa alfa), koje može biti i peletirano. Svježa voda bi im trebala biti stalno dostupna, a najpraktičnije su bočice koje imaju metalne nastavke s kuglicom u otvoru. Kunići će uz malo Vašeg poticanja vrlo brzo naučiti piti iz ovakve bočice. U nju možete dodati i vitaminsko mineralne kapi za kuniće, a ostat će čista za razliku od vode u otvorenim zdjelicama koje životinje vrlo brzo zatrpaju steljom.

Korisne savjete što napraviti kada je kunić premiran odn. postupke potvrđivanja ili isključivanja bolesnog stanja u kunića možete saznati iz odgovora kolegice dr. Rumiha ovdje.  

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr