Povratak

Prepoznavanje spola kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malog patuljastog ovnolikog kunića, star je otprilike oko 3 mj. i kupljen u Vašem Pet centru. Kupila sam prikladnu literaturu i htjela sam provjeriti kojeg je spola! U Pet centru su mi rekli da je žensko, ali nakon "mog pregleda" nisam više sigurna. Naime kad raširim spolovilo kroz njega izlazi nekakva kožica, manja od 1 mm, skoro nezamjetna, pa sad nisam sigurna šta je i da li se muško spolovilo vidi više, koje veličine bi bilo, i da li kod rastezanja to izađe u pravoj veličini. Ima li koji drugi način da se dozna da je ženka? Molim Vas utješite me jer sam joj dala žensko ime i sve je u ženskim motivima i bojama.
Unaprijed Vam hvala, Andrea

O: Određivanje, tj. prepoznavanje spola kod glodavaca prilično je jednostavno. Jedino kod izuzetno malih, odnosno mladih životinja ne može se sa sigurnošću potvrditi spol.

Spol kunića najlakše je odrediti tako da ga pažljivo okrenete na leđa i razmaknete dlaku u području genitalija. Pogledom na genitalno područje, koje se nalazi između stražnjih nogu, daju se uočiti dva otvora. Kod mužjaka i ženke jedan otvor je anus, a drugi je ili vagina ili prepucij.

Urogenitalni otvori smješteni su ispred anusa, koji ćete uočiti kao okrugli otvor čvrsto zatvoren kružnim mišićem. Urogenitalni otvor u mužjaka završava kružnim manjim otvorom, dok je u ženki taj otvor u obliku zareza.

Osim toga, blagim postranim pritiskom u mužjaka možete opipati testise, koji će se sa sazrijevanjem lakše uočiti jer će biti spušteni u skrotum.

Kod dijagnosticiranja spola budite vrlo nježni da pritiskom ne izazovete nagnječenja.

Ako ne uspijete odrediti spol Vašeg ljubimca, odvedite ga stručnoj osobi koja to može utvrditi odnosno veterinaru na veterinarski pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr