Povratak

Prhutanje kože kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj kunić je star 3 mjeseca. Na vratu sam mu primjetila mala zadebljanja, ali više kao neke naslage. Kad raširim dlaku na tom mjestu, vide se kao neke male naslagice bijele boje. Mislim da se čak i želi posvrbiti po tome. A na tim mjestima (2 do 3) koža je crvenkasta. Ne znam da li trebam posjetiti veterinara ili je to neka prolazna infekcija.
Hvala, Tanja

O: Čini mi se da se kod Vašeg kunića, na osnovu opisanih promjena, radi o prhutanju kože.

Stare stanice kože odumiru i ljušte se, a zamjenjuju ih nove stanice. Taj bi se proces trebao događati postepeno i neprimjetno.

Međutim, kod prhutanja se proces odumiranja stanica toliko ubrzava, da odumrli ostaci kože počinju formirati ljuskice. Ponekad prhutanje kože može biti popraćeno svrbežom i/ili crvenilom. Sve to ovisi o uzroku koji je potaknuo prhutanje kože.

Pojačano stvaranje prhuti je obično znak neizbalansirane prehrane, a rjeđe se javlja kao nedostatak biotina (vitamin H), koji je nazvan zaštitnim faktorom za dlaku i kožu.

Također se prhutanje kože javlja kod raznih sistemskih bolesti i parazitoza, te gljivičnih oboljenja i alergija, raznih infekcija i grinja (Cheyletiella parasitovorax). Prisutnost grinja može biti asimptomatska, a promjene se javljaju na vratu i leđima. Alergije se razvijaju nakon višestrukog izlaganja određenom alergenu. Kontaktna alergija u kunića može se razviti na piljevinu ili druge vrste podloga, odnosno sintetskih materijala. Vrlo često simptom perutanja kože u kunića je posljedica infekcija gljivicama (Trichophyton mentagrophites i Microsporum canis). Infekcija se prenosi direktnim kontaktom, preko inficiranih predmeta ili npr. obuće. Spore uzročnika preživljavaju u okolišu preko 18 mjeseci.

Odvedite Vašeg kunića veterinaru kako bi ga pregledao, postavio dijagnozu i propisao terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr