Povratak

Prhutanje kože kunića/ Moždani udar/ Infekcija parazitom Encephalitozoon cuniculi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mom zeki otpada dlaka s područja vrata i po koži ima male ljuskice koje liče na perut. Zanima me kako se to liječi. I drugo pitanje  - zeko mi je imao moždani udar (star je 3.mj), glava mu ide u lijevo, ima je oduzete stražnje nogice i gubio je ravnotežu. Negdje sam pročitala da je dobio moždani udar kao posljedicu parazita iz skupine protozoa tj.parazit se zove encephalitozoon cuniculi. Moj veterinar nije predložio nikakvo liječenje, osim što mu je dao vitamin b complex. Molim vas da mi kažete kako se liječi ta perut i ti paraziti jer više ne znam šta da radim sa svojim zekanom.
Dora

O: Prorijeđena, izlomljena i dlaka bez sjaja upućuju često na infekciju ili parazitarno oboljenje.

Pažljivim pregledom kože mogu se uočiti crvenilo, perutanje, krastice ili promjena pigmenta. Također se prhutanje kože javlja kod raznih sistemskih bolesti i parazitoza, te gljivičnih oboljenja i alergija, raznih infekcija i grinja (Cheyletiella parasitovorax). Prisutnost grinja može biti asimptomatska, a promjene se javljaju na vratu i leđima.

Alergije se razvijaju nakon višestrukog izlaganja određenom alergenu. Kontaktna alergija u kunića može se razviti na piljevinu ili druge vrste podloga, odnosno sintetskih materijala. Vrlo često simptom perutanja kože u kunića je posljedica infekcija gljivicama (Trichophyton mentagrophites i Microsporum canis). Infekcija se prenosi direktnim kontaktom, preko inficiranih predmeta ili npr. obuće. Spore uzročnika preživljavaju u okolišu preko 18 mjeseci.

Sve su to znaci koji ukazuju da životinjicu svakako odvedete na pregled. Neka kožna oboljenja svojstvena su samo životinjama, ali neka su i zoonoze (mogu oboljeti i ljudi). Stoga je pravovremena dijagnoza pretpostavka uspješnom izlječenju, odnosno zaštita vlasnika i osoba koje su sa životinjom u svakodnevnom kontaktu.

Prema napravljenom nalazu navedene promjene na koži se liječe najčešće lokalno antibiotskim, antimikotskim mastima i/ili kremama te insekticidnim puderima. Rjeđe se pribjegava simstemskom injekcionom apliciranju antibiotika kako ne bi došlo do disbalansa crijevnih bakterija i teških poremećaja probave. Simptomatski se primjenjuje ako je potrebna, nadoknada tekućine, potpora opće otpornosti organizma vitaminsko-mineralnim dodacima te ishranom kvalitetnom hranom. Pri sumnji na alergiju pristupa se promjeni podloge u kavezu, uklanjanjem sintetskih materijala te sprječavanje kontakata sa potencijalnim vanjskim alergenom (npr. smještanjem u drugu prostoriju).

Što se pak tiče moždanog udara u kunića, ne postoji specifična terapija. Potporna terapija nužna je u bržem oporavku: nadoknada tekućine, pomoć u hranjenju, lijekovi protiv bolova. Antibiotici vrlo rijetko pomažu u ovom slučaju no ponekad se daju samo kako bi se isključila bakterijska infekcija.

Infekcija parazitom Encephalitozoon cuniculi liječi se febendazolom - Panacur ("Intervet") pasta za kuniće. Ovaj se antihelmintik aplicira oralno najmanje 9 uzastopnih dana a često se preporučuje davanje i kroz 30 dana. Općenito, Encephalitozoon cuniculi je intracelularni protozoarni parazit koji u kunića može uzrokovati cijeli niz kliničkih znakova uključujući parezu stražnjih nogu, tortikolis, kolaps, inkontinenciju urina, formiranje katarakte, uveitis te uginuće. Prijenos ovog parazita je prvenstveno ingestijom spora koje se izlučuju urinom te na taj način kontaminiraju hranu i/ili vodu. Pristunost ovog parazita kao i njegova dijagnoza u oranizmu kunića može se potvrditi labolatorijskim testovima.

No, bilo koji oblik neuroloških smetnji u kunića uvijek je preporučljivo terapirati i B vitaminima, najčešće kombinacijom B1, B6 i B12 vitamina. Preporuka je u početku liječenja aplicirati takav B komplex injekciono, a dozu i režim terapije će odrediti Vaš veterinar. Nakon toga preporučljivo je kuniću dodavati vitaminske pripravke u hrani, odnosno češće u vodi za piće. U ponudi za male glodavce imamo: Sera vitamin plus N - vitaminsko - mineralne kapi za male glodavce, JBL Rodvitol, te Beapfar Lebens vitamine. To su pripravci koji sadrže sve potrebne vitamine za zdrav metabolizam glodavaca, u kojima su zastupljeni i navedeni B vitamini.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr