Povratak

Prijelom (fraktura) kosti u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije otprilike godinu dana u vašem sam centru kupila crnog patuljastog kunića. Inače nemirnog (razigranog) duha, pred neki dan moj je zeko imao nezgodu. Naime, gurao se tamo gdje ne bi smio i slomio je prednju šapu i to u zglobu. Odvela sam ga veterinaru koji mu je šapu obložio longetom. No, na putu do doma, moj ju je zeko skinuo. A primjetila sam da i ne jede kao i prije otkad se to dogodilo. Veterinar mi je rekao da će mu to u roku od 3 tjedna zarasti, ali najvjerovatnije nepravilno. Da li imate kakav savjet kako da se brinem za kunića s obzirom na ozljedu i postoji li neko alternativno rješenje?
Unaprijed hvala, Iva

O: Prijelomom (frakturom) kosti nazivamo svaki prekid kontinuteta kosti. Najčešće nastaju djelovanjem vanjske sile ili prekomjernim i iznenadnim kontrakcijama mišića.

Kost može samo napuknuti (fisura) ili se potpuno prelomiti. Zatvoreni prijelom kosti nema rane na koži, a otvoreni prijelomi uz frakturu ima i ranu na koži koja seže do samog prijeloma, bez obzira viri li kost iz rane ili ne.

Simptomi su funkcionalne smetnje, ovisno o lokalizaciji i vrsti prijeloma. U području prijeloma nastaje oteklina (hematom), jaka bolnosti i abnormalna pokretljivost.

Sigurna dijagnoza postavlja se rengenskom pretragom.

Liječenje se provodi anatomskom repozicijom i potpunom imobilizacijom ulomaka, tj. vraćanjem u prirodni položaj i slaganjem prijelomljenih kosti, kao i fiksacija susjedni zglobova. To se postiže fiksacijskim povojem ili operativno osteosintezom. Za kosti se općenito može reći da proliferacija stanica periosta i perihondrija počinje već drugi dan od nastanka prijeloma, stvaranje hrskavice i periosta petog dana, a osteidnog tkiva za 12-14 dana. Taloženje vapna u kalusu opaža se za 30 dana. Sam proces cijeljenja traje oko 3-4 tjedna kod malih i mlađih životinja.

Važno je životinji osigurati visokovrijednu prehranu koja osigurava dovoljno važni sirovina i vitaminsko-mineralni dodatak u vodu za brzi oporavak.

Pošto je imobilizacija bila bezuspješna, druga mogućnost je osteosinteza, a treća varijanta je da se pusti da zaraste "samo". Potrebno je da životinja što više miruje, u protivnom će doći do opterećenja noge i ometanja  te produživanje vremena zaraštavanja kosti. Bol koja se javlja je izrazito jaka, tako da životinja prestane i jesti što dodatno može oslabiti organizam.

Preporučujem Vam da odete veterinaru i da pokušate ponovo s imobilizacijom ili operacijskim zahvatom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr