Povratak

Pripitomljavanje i društvo za zamorca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

 P: Imam par pitanja za vas: 1. Imam zamorca starog oko 1 god. i plašljiv je, najvjerovatnije zato što nema društvo, da li mu kupiti još jednog mužjaka? Kako već starijeg zamija od 1 god. sprijateljiti s još jednim mladim mužjakom ( kupit ću mužjaka starog 3 mjeseca)?
2. Kako tog zamorčića pokušati pripitomiti? Tog zamorca imam već najmanje 4 mj . U početku sam mu pričala, itd. Tek za par dana sam mu prišla malo ga pomazila (dok je bio u kavezu) i udaljila se, zatim za nekih tjedan dana sam ga izvadila mazila, ali on se pokušavao sakriti i tražiti rupu, zavuče se gdje god stigne. Hvala, Lana

O: Zamorčići vole društvo i bilo bi idealno da su u kavezu najmanje dvoje. Najlakše je kad ih nabavite dok su maleni. Zamorčići postaju agresivni ako ima više mužjaka blizu ženki. Sam mužjak može bez problema prebivati sam s drugim mužjakom ili ženkom, ali privikavanje je lakše ako odrastaju od malena zajedno ili se kasnije moraju pomalo privikavati jedno na drugo. Ukoliko je mužjak kastriran, dozvoljene su sve kombinacije.

Najnepovoljnija je kombinacija držati npr. dva mužjaka i ženku, jer bi se, zbog rivalstva, među mužjacima konstantno odvijale borbe za ženku. Najčešće su kombinacije od dvije ženke, iako se ponekad vlasnici odlučuju na skupinu (tri) ženki i kastriranog mužjaka.

Stoga, zamorčiću je poželjno osigurati društvo (naravno, ako imate dovoljno veliki kavez koji će osiguravati normalno kretanje i boravak dvjema životinjama). Kada je životinja osuđena na samački život, potrebno joj je dosta vremena, ljubavi i pažnje vlasnika kako bi se što prije prilagodila novim uvjetima.

Što se pripitomljavanja tiče, strpljenje je najvažnija stavka jer kućnim ljubimcima treba vremena da se prilagode novi život s vlasnicima (nekima treba više, a nekima manje vremena za prilagodbu). Sigurna sam da ćete i Vi prevladati sve prepreke i pronaći "zajednički jezik" sa Vašim ljubimcem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr