Povratak

Pripitomljavanje zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zamorčića već 3 dana. Kupio sam ga u Pet centru. U kavezu je bio sa većim zamorčićima pa sam ja njega izabrao zato što je jadan najmanji među velikima. Imam veliki kavez i kućicu u kavezu za njega. Problem je to što on cijelo vrijeme provodi u toj kućici, neće ni da proviri kad sam ja u sobi. Kad izađem iz sobe, nakon nekog vremena, on izađe jesti, ja provirim da ga vidim i čim me ugleda, najbrže što može, utrči u kućicu i ne izlazi dok ja, ili tko je već u sobi, ne izađe. Tako se događa i kad ga pustim na krevet. Pustim ga na krevet i on trči uz rub, da nađe neku rupu da se skloni, ako je ne nađe onda cvili. Ja mu stavim jastuk uz rub kreveta i on se zavuče i šuti, više ne cvili.

I kad ga mazim nekad miruje, ali kad ima priliku otima se da se zavuče u rupu negdje gdje ima nekakav zaklon. Možda mu treba više vremena da se privikne jer je jako mlad (veterinar u Pet centru nije mu mogao najsigurnije odrediti spol jer je još mlad).
Molim Vas za odgovor. Hvala Vam! Jasmin

O: Zamorčići (Cavia porcellus) su glodavci iz porodice Caviide, rod Cavia. Potječu iz Južne Amerike, iako ih danas u prirodi više nema. Omiljeni su kao kućni ljubimci i žive u prosjeku 4-5 godina (u iznimnim slučajevima do 8 godina).

Zamorčići spadaju u životinje koje su u prirodi obitavale u skupinama. One su se uglavnom sastojale od jednog mužjaka, većeg broja ženki i mladunčadi. Ovakav način života, uz činjenicu da su najaktivniji u sumrak ili noću, omogućavao im je lakšu obranu od predatora.

Ukoliko zamorčića imate za kućnog ljubimca, dobro mu je osigurati društvo (naravno, ako imate dovoljno veliki kavez koji će osiguravati normalno kretanje i boravak dvjema životinjama). Kada je životinja osuđena na samački život, potrebno joj je dosta vremena, ljubavi i pažnje vlasnika kako bi se što prije prilagodila novim uvjetima.

Da biste se sprijateljili sa Vašim ljubimcem, bilo bi dobro postepeno mu se približavati jer je on u vrlo kratko vrijeme promijenio nekoliko lokacija (uzgajivač - dućan - vlasnik), što za životinju može biti dosta stresna situacija.

Obično im treba nekoliko dana, kad ih se ni ne preporuča previše dirati (osim hranjenja, napajanja i čišćenja kaveza), kako bi se prilagodili novonastalim uvjetima života.

Nakon prvih nekoliko dana, počnite mu se javljati laganim glasom, pustite da onjuši Vašu ruku (sve radite polako, bez naglih kretnji, da ga ne prestrašite), kako bi prepoznao Vaš miris.

Osim toga, da bi lakše stekao povjerenje u Vas, pokušajte ga hraniti direktno iz ruke. Tek ga za nekoliko dana pokušajte pomaziti ili vaditi iz kaveza. Bitno je da stekne povjerenje u Vas i da nestane strah od nepoznatog.

Kad jednom prevladate sve prepreke, moći ćete bez straha uživati u druženju sa Vašim ljubimcem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr