Povratak

Problemi sa vršenjem nužde kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam jedno pitanje. Imam kunića starog 5 god. koji trenutno ne može kakati. Bili smo kod veterinara koji mu je prepisao 8 kapi retardona dnevno i tako 4 dana. Sada je prošao dan i pol, no još nema nikakvih naznaka da mu je bolje. Molim Vas da mi kažete kako bih mu još mogla pomoći jer mi je jako teško gladat ga kako stenje i napinje svoj trbuščić. Nadam se brzom odgovoru, unaprijed hvala.
Lucija

O: Sindrom gastrične staze (želuca ispunjenog zaostalim sadržajem) je stanje koje se javlja često u kunića.

Manifestira se anoreksijom (prestanu jesti), smanjenom ili potpuno prestalom produkcijom izmeta te povečanim trbuhom ispunjenim tjestastim sadržajem i u nekim slučajevima dlakom.

Gastrična staza često je povezana sa hranom bogatom ugljikohidratima i siromašnom vlaknima (povrće, sijeno npr. spriječava nakupljanje progutanih dlaka u želucu, potiče peristaltiku probavnog sustava te stvara zdravu probavnu mikrofloru), stresom, manjkom kretanja i u nekim slučajevima ingestijom dlake. Od vlasnika saznajemo da kunić slabo jede zadnjih 2 do 7 dana, te smanjeno pije.
Kunić može biti živahan ili miran ovisno o kroničnosti problema te statusa hidracije. U nekih kunića može se primjetiti gubitak težine.

U prednjem području trbuha pipa se tvrdo tjestolika masa, a može se pipati i nakupljen plin.

Produkcija kuglica izmeta je smanjena je ili potpuno prestala, a one koje prođu manje su od uobičajenih.

Rentgenski je teško razlikovati zaostali sadržaj jer je isti kao i normalni, ali za dijagnozu je dovoljno imati podatke o proširenom trbuhu i slabom apetitu.

Patofiziološki se ovo stanje objašnjava promjenom u motilitetu želuca i njegovoj funkciji čija je posljedica gubitak tekućine iz sadržaja u želucu.

Za liječenje se preporuča upotreba tvari za omekšavanje i podmazivanje sadržaja (parafinsko ulje na špricu), probavnih enzima i probiotika, rehidracijom pacijenta infuzijom i stimulacijom želučane motorike.

Hraniti i pojiti se može špricom (voda, rehidracijske otopine elektrolita, voćni sokovi, djećje voćne i povrtne kašice...). Aplicirati sistemske antibiotike (potkožnim injekcijama) da se spriječi rast patogenim bakterijama i oprezno metoklopramid za poticanje motiliteta želuca. Tretman treba trajati 3 do 5 dana. Kunići obično počnu jesti nakon 24 do 48 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr