Povratak

Proljev kod hrčaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženskog hrčka, zadnjih 5 - 6 dana se čudno ponaša. Ima proljev i sav mu je zadnji kraj puno deblji i tvrđi. Kada hoda, izgleda kao da vuće noge za sobom. Što bi mu moglo biti? Hvala, Darko

O: Proljev se kod hrčaka može javiti kao posljedica različitih uzroka, a među najčešćima su neadekvatna ishrana (previše voća i povrća), nagla promjena hrane ili bakterijske ili virusne infekcije. Vrlo se često javlja tzv. 'bolest mokrog repa'' (proliferativni ileitis), koja je uzrokovana stresom (zbog promjene uvjeta držanja, transporta i sl.), a pogoduju joj i nehigijenski uvjeti držanja.

Kao posljedica, javlja se bakterijski disbalans u crijevima, što rezultira izrazito teškim, vodenim proljevom, s primjesama sluzi. Područje oko anogenitalne regije i repa je vlažno, onečišćeno fecesom, a karakterističan je i pogrbljeni stav. Životinja je letargična, uglavnom pogrbljeno sjedi, a u izrazito teškim slučajevima može se javiti prolapsus rektuma.

Ova se bolest češće javlja kod mladunaca, iako su primljive sve dobne skupine, a pasminsku predispoziciju imaju sirijski hrčci.

Klinički znaci se uglavnom javljaju oko 7. dana bolesti. Bolest se liječi antibioticima.

Budući se radi o potencijalno po život opasnoj bolesti (smrt zbog dehidracije), hrčka treba što hitnije odvesti veterinaru.

U svakom slučaju, budući su hrčci male životinjice, proljev može biti opasan po život, jer mu prijeti opasnost od uginuća zbog dehidracije.

Upravo zato, najbolje bi bilo da što prije Vašeg ljubimca odvedete veterinaru na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr