Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja činčilica je bubana, ima 3 mj. Ima mekanu stolicu i nije više toliko aktivna, može li do toga doći radi previše slastica ili tome sličnog? U zoo shopu su je hranili hranom Premium za činčile... Da li joj je potreban kamen za zube, koliko često? Ostavio sam samo sjeno, zobene pahuljice i dvopek u kavezu jer sam dobio te upute.. i naravno vodu. Hvala, Marko

O: Izvorno, činčile (Chinchilla lanigera) koje žive u divljini hrane se biljem andskih stepa. Kao kućni ljubimci postali su vrlo omiljeni, a jedinke držane u optimalnim uvjetima dožive i do 20 godina.

Prehranu im čini mješavina zrnate hrane, sijeno, a povremeno im treba dati komadić jabuke. Sve ostalo predstavlja potencijalnu opasnost narušavanja crijevne ravnoteže.

Tako će već i sijeno loše kvalitete (vlažno i prašnjavo) uzrokovati probavne smetnje. Jedan od najčešćih uzroka proljeva u činčila je prehrana mokrom svježom hranom. Enteritis uzrokuju i različiti mikroorganizmi kao što su bakterije, virusi, gljivice, te različiti toksini.

Uzrok proljeva u činčila može biti i protozoarna infekcija. Gijardioza je najčešća parazitarna infekciozna bolest činčila. Giardia spp je protozoa koja se može naći u sisavaca, ptica, reptila i vodozemaca. Izvor zaraze su ciste koje fecesom izlučuju zaražene jedinke. Ciste su vrlo otporne prema vanjskim utjecajima, te preživljavaju u vlažnom miljeu i do dva mjeseca. Životinja se inficira hranom ili vodom u kojoj se nalaze ciste uzročnika. Činčila može biti nosioc ovog uzročnika, ali oboljeva tek pod utjecajem stresa ili nekih nepovoljnih čimbenika (npr. disbalans crijevne mikroflore).

Proljeve također mogu izazvati uzročnici Aimeria spp., te Cryptosporidium spp.

Dijeta kojom hranite činčilu pomoći će stabilizaciji stanja koje opisujete, ali Vam savjetujem da činčilu ipak odvedete na veterinarski pregled, te da po pregledu svakako obavite i koprološku pretragu (pretraga izmeta).