Povratak

Promjena boje i pojačan miris mokraće hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam sirijsku hrčkicu staru 1,5 godinu. Primijetila sam da zadnjih par dana ima smeđi urin. Nema nikakav poseban miris, a ni ona se ne ponaša drugačije. Živahna je i društvena kao i inače, prehrana joj se nije promijenila. Jede mješavinu sjemenki za hrčke, jabuku, mrkvu, celer, zelenu salatu i poslasticu za hrčke od meda i jogurta - to dobije svježe svaki dan. Ne znam da li se trebam zabrinuti i odvest je veterinaru ili je sve u redu? I još jedno pitanje, svaka 2 mjeseca ima urin jakog, posebnog mirisa (to traje 1-2 pa prođe). Možete li mi reći o čemu se radi? Pozdrav i unaprijed Vam puno hvala.

Maida i Žuža


O: Promjena boje urina može, a i ne mora ukazivati na zdravstveni problem. Normalna mokraća ima svijetlo žutu i zlatno žutu boju. 


Boja limuna karakteristična je za razrijeđenu mokraću pri izlučivanju velikih količina urina. Tada je količina

mokraće veća zbog veće količine tekućine koja se popije normalnim žeđanjem ili zbog bolesnog žeđanja (dijabetesa).

Žuto-narančasta boja karakteristična je za koncentriranu mokraću pri izlučivanju smanjenih količina urina. Manja količina mokraće od normalne javlja se uslijed povišene tjelesne temperature ili dehidriranosti izazvane povraćanjem ili proljevom.
 
Ružičasto-crvenu boju mokraće mogu uzrokovati neke namirnice (cikla, borovnica, neke vrste gljiva). Uzrok može biti i prevelika koncentracija urata, odnosno mokraćne kiseline koja potječe iz hrane (iznutrice, meso, riba), bubrežna insuficijencija...
 
Smeđa, jantarna boja mokraće se javlja kao znak povećane količine bilirubina u krvi i mokraći, kod zastoja žuči ili bolesti jetre.

Tamnosmeđa boja urina  može biti posljedica postojanja jedne vrste patološkog derivata hemoglobina, koji nastaje zbog urođene metaboličke greške ili pak stečene, izazvane nekim kemijskim tvarima iz hrane. Takvu će boju mokraće izazvati i nasljedni poremećaj metabolizma aminokiselina.

Jak miris mokraće može se, također, pojaviti uslijed stanja dehidracije. Hrana kao što su češnjak i šparoge, kao i određeni vitamini te drugi uzroci, mogu uzrokovati da urin poprimi miris ovih namirnica, no to je bezopasno.
 
Pojačan miris urina može pokazivati da se raditi o nekoj infekciji mokraćnog trakta, a može se raditi i o infekciji u krvi. Simptom takvog oboljenja može biti učestalo mokrenje ili promjena boje urina.

Također, miris mokraće može se promjeniti kod manjeg pijenja vode i smanjemog konzumirana hrane.
 
S obzirom na sve navedeno, ako se radi o bolesnom stanju, ono je popraćeno simptomima koji upućuju na to, a prisutna je i promjena ponašanja. Kako Vaš ljubimac ne pokazuje znakove bolesti, a navedena je i periodičnost, moguće je da se radi uzroku koji se krije u namirnicama kojima se hrani. Ako koristite gotove pripremljene hrane, postoji mogućnost da je sam proizvođač promjenio recepturu i sastav, a to se naročito odnosi na poslastice.
 
Međutim, ne smije se zanemariti činjenica da se radi o hrčku koji je u starijoj dobi, kada se javljaju promjene u metabolizmu i povećana primljivost na bolesti, kao i povećana osjetljivost. Savjetujem Vam da pratite stanje i ponašanje svoje ljubimice kako biste u slučaju potrebe na vrijeme otišli veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr