Povratak

Promjena boje mokraće kunića / Krv u mokraći kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 5 mj starog kunića lavljaglava. Kada je kunić obavljao nuždu ostala je lokvica krvi, kunić je krvario 1-2 tjedna i prestao. Nakon 2 tjedna opet je počeo krvariti pri mokrenju, ali nakon par dana je prestalo. Sada sam opet  zamijetila da krvari nakon tjedan dana, u nekim trenucima jako teško diše i njuškica mu je malo vlažna. Što da napravim? Unaprijed hvala, Lana

O: Kunići mogu izlučivati urin pigmentiran porfirinom, koji se često zamijeni sa hematurijom, tj. pojavom krvi u mokraći. Urin može biti tamno smeđi, tamno narančasti ili crveni.

Najčešće potječe od biljnog pigmenta  i nema utjecaja na zdravlje kunića. Pigmentirani urin obično traje 3 do 4 dana.

Također ga mogu izazvati neki antibiotici, ingestija borovih iglica...

Hematuriju možemo razlučiti od pigmentiranog urina ako u sedimentu urina nađemo više od 5 crvenih krvih zrnca te pozitivan nalaz na trakici za pregled urina.

Krv u urinu može potjecati iz mokraćnog ili genitalnog trakta. Krv iz reproduktivnog trakta može biti povezana sa asenokarcinomom, polipi, upala bubrežne zdjelice, abortus i endometrialne venozne aneurizme...

Krv iz mokraćnog trakta može biti posljedica upale mokraćnog mjehura, polipa mokraćnog mjehura, infarkta bubrega, mokraćnih kamenaca, trovanja olovom.

Savjetujem Vam da odvedete kunića na pregled ili barem u špricu sakupite malo urina i odnesite da veterinar pogleda pod mikroskopom i sa trakicom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr