Povratak

Promjena boje urina i pojava kristalića kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo patuljastog ovnolikog nekastriranog mužjaka starog dvije godine. Prije otprilike mjesec dana uočili smo da mu mokraća postaje crvena nekoliko minuta nakon što se pomokri. Zbilja smo se zabrinuli misleći da se radi o krvi. Vodili smo ga kod veterinara više puta i otkrili su da se radi o kalciju. Naime, mokraća mu poprimi krvavu boju zbog prevelike količine kristalića kalcija u organizmu. Veterinari su nas zamolili da kuniću nudimo više sijena i sviježe hrane, a da mu kupovna ne smije sadržavati kalcij. Kunić je dosad uvijek jeo suhu hranu, sa vrlo malo svježe, tako da mu iz prehrane nećemo isključiti gotovu hranu. Problem je u tome što na proizvodima ne piše postotak kalcija i molim vas da mi   kažete  koju  gotovu  hranu

da nudimo našem kuniću? Unaprijed hvala, Sonja

O: Uzrok pojave kristalića u kunića za sada nije upotpunosti poznat. Više čimbenika pogoduje razvoju: od ishrane, anatomije kunića, fizioloških procesa i infekcije.

Kod oboljelih kunića nalazimo velike količine pijeska (kalcij) u njihovim mokraćnim mjehurima jer kod njih absorpcija kalcija unutar probave ne ovisi o vitaminu D. Izlučivanje kalcija iz tijela u večine sisavaca iznosi oko 2%, dok je kod kunića taj postotak vrlo visok 45-60% i ako hrana koju kunić konzumira sadrži veliki postotak kalcija, dodatno se povećava izlučivanje kalcija iz tijela, što pogoduje razvoju ove bolesti.

Većinom su hiperkalciuriji ili povećanom kalciju u mokraći skloniji oni kunići koji naginju povećanoj težini i premalo se kreću tokom dana. Simptomi koji se tada javljaju su depresija, anoreksija, gubitak težine, krv u mokraći, otežano mokrenje, kunići neprestano glođu rešetke krletke, oko mokraćnog otvora javljaju se ranice, mokraća je gušća ili čak kremasta.

Nužan je odlazak veterinaru radi pregleda i terapije, a također se i način ishrane se mora promjeniti, kao što su Vam i preporučili (sijeno, svježa trava i povrće), smanjuje se količina peletirane i suhe hrane, također treba iz kaveza ukloniti mineralni kamen (za brušenje zubića) i ne davati vitaminsko-mineralne dodatke. Jednim istraživanjem je ustanovljeno da količina kalcija ne bi smjela preći 0,22 grama kalcija na 100 grama hrane i to u periodu odrastanja. U gotovoj hrani za kuniće udio kalcija se kreće od 0,90 do 1,60  grama na 100 grama hrane.

Pošto uglavnom oboljevaju kunići skloniji prekomjernoj težini,trebalo bi birati gotovu hranu koja je manje kalorična poput Cuni Indoor Nature od Prestiga (14% bjelančevina, 3% masti, 1% kalcija); Cuni Complete (15% bjelančevina, 2% masti i 0,9% kalcija).

Za sada se pridržavajte uputa vezano uz ishranu koje Vam je odredio veterinar, dok se stanje ne poboljša i urin postane normalnog izgleda (nema crvenu boju) i gustoće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr