Povratak

Promjena na mliječnoj žlijezdi zamorca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj zamorac vec nekoliko mjeseci ima otečenu bradavicu kod desne noge. Veterinar je rekao da je to samo mliječna žlijezda te je istisnuo krv i dao mi Geomicin. Nakon korištenja Geomicina bradavica je i dalje otečena. Inače, zamorac se ponaša normalno tako da pretpostavljam da nema bolove i normalno jede. Molim vas za savjet. Lijep pozdrav i unaprijed hvala, Martina

O: Upala mliječne žlijezde (mastitis) u zamorčića nije česta pojava. Kod oboljelih životinja uočavaju se tvrde, otečene, temperirane i bolne mliječne žlijezde iz kojih se ponekad cijedi gnojni sadržaj.

Mastitis često prate i sljedeći nespecifični simptomi: odbijanje hrane, potištenost, nelagoda i povišena tjelesna temperatura.

Kako bi se zdravstvno stanje poboljšalo, infekcija se liječi sistemski i lokalno antibioticima, prehranom obogaćenom vitaminima i mineralima (poticanje opće otpornosti organizma) te pojačanom pažnjom ka higijeni kaveza i podlozi. Potonje se i smatra najvećim uzrokom ovog oboljenja tako da je održavanje higijene najbitnije i u prevenciji nastanka mastitisa.

Teško mi je na osnovu opisanoga procijeniti ne radi li se možda o nekoj drugoj pojavi, npr. tumoru.

Tumori mliječnih žlijezda podjednako se javljaju u muških i ženskih jedinki, većina je tumora benigne naravi (adenomi), no 30% tumora su adenokarcinomi. Glavna je karakteristika tumora krvarenje ili izlazak krvavog iscjetka na pritisak. Kako je većina tumora benigne naravi, oni obično ne metastaziraju no potrebno je kirurški odstraniti znatan dio tkiva kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje istog. Identifikaciju benignosti ili malignosti tumora moguće je jedino načiniti biopsijom i histološkom pretragom promijenjenog tkiva.

Dobar je znak što je Vaš zamorčić dobrog općeg zdravlja pa je za pretpostaviti kako se infekcija nije proširila po organizmu, čime bi bilo znatno narušeno njegovo zdravstveno stanje. No, ukoliko se radi o tumorozno primijenjenom tkivu, s vremenom može doći do njegovog bujanja i ometanja normalnih životnih funkcija.

Savjetujem Vam da zamorca ponovno odnesete na pregled veterinaru te naglasite o nepromijenjenom stanju kroz dulje vremena kako bi na osnovu dodatnih zapažanja mogao pravovremeno pomoći Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr