Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Na oku mog kineskog hrčka izgleda kao da se kapak odvojio od oka i na tom dijelu kapka nema baš dlaka. Kao da je malo nateklo. U ponašanju nisam primjetila nikakvih promjena. Stara je oko godinu i pol dana. U čemu bi mogao biti problem?
Nina

O: Najvjerojatnije je u pitanju upala očnog kapka.

O blefaritisu ili upali vjeđa pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Blefaritis (blepharitis) predstavlja upalu očnih kapaka, najčešće njihovog ruba. Rub očnog kapka se tupo završava te ima dva brida, prednji i stražnji. U prednjem bridu su usađene trepavice u čijim su folikulima izlazni kanali modificiranih lojnih žlijezda (Zeisove žlijezde). Uz trepavice su i izvodni kanaliċi modificiranih znojnih žlijezda (Mollove žlijezde). Na ovom rubu, u kraju, prema nosu (nazalnom dijelu) nalazi se otvor za oticanje suza u nos (punctum lacrimale).

Upala rubova očnog kapka je veoma često patološko stanje.

Upala prednjeg ruba može proticati kao kataralna (samo crvenilo), skvamozna (pojava bijelih ljuspica na trepavicama) ili ulcerozna ( kad se stvaraju defekti ruba kapka). Ova zadnja je obično popraċena sa ispadanjem trepavica i svrbežom.

Najčešći uzrok je infekcija lojnih žlijezda, uzrokovana stafilokokom (S. aureus ili S. epidermididis).

Bakterijski blefaritis je veoma otporan na liječenje jer su bakterije duboko u folikulima i lokalna upotreba antibiotika dovodi do brzog poboljšanja, ali ne sprječava pojavu recidiva (ponovne upale). Također, treba izbjegavati iritirajuċe faktore (prašina iz stelje ili piljevine).

Stoga, savjetujem Vam da odvedete hrčka na pregled kod veterinara kako bi Vam propisao odgovarajuće kapi ili mast za liječenje kapka.