Povratak

Promjena na testisima u kanadske vjeverice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kanadsku vjevericu koju sam kupio u 9. mjesecu 2007. i tada je bila stara 3 mj. Sve je s njom u redu, ali sam neki dan primjetio da su joj se testisi povećali i da su crne boje?
Marin

O: Kanadska vjeverica potječe iz travnatih prerija SAD-a, Azije i Kanade i do danas je opisano više od jedanaest podvrsta. U prirodi žive u podzemnim rovovima blizu stijena, srušenih debala i ograda, a sve kako bi se u prirodi zaštitile od svojih predatora (lisica, sova, zmija, lasica, kojota,...).

U kanadskih vjeverica ovulacija nastupa dva puta godišnje, u travnju i lipnju, no može se dešavati ranije i kasnije. Naime, najčešće je sezona parenja u periodu između prosinca i ožujka (s dolaskom mladih na svijet između ožujka i svibnja), odnosno, u periodu između svibnja i srpnja (s dolaskom mladih na svijet između srpnja i rujna). Graviditet traje 31-33 dana, a u leglu bude do 4 mladunca. Mladunčad se odbija od sise s 5 tjedana starosti.

Iako mužjaci mogu biti spolno aktivni tijekom cijele godine, u pravilu proživljavaju period ili fazu regresije. Naime, najčešće u periodu kasne jeseni i zime može se uočiti pojava retrakcije (povlačenja) testisa u abdomen, tako da skrotum izgleda prazno. Kod određenog tipa vjeverica, kao što su sive vjeverice, testikularna regresija je posebno izražena i uočljiva (dolazi do reduciranja u veličini testisa i do 86%). Također, u prije navedenom periodu dolazi i do regresije bulbouretralnih žlijezda (oko 70%) te prostate (do 75%). Tijekom kasne zime i ranijeg proljeća testisi se povećavaju i dosežu svoju potpunu veličinu, odnosno, može se uočiti njihovo spuštanje u skrotum. Dakle, ovo sve se događa pred sezonu parenja, kako bi reproduktivnu sustav mužjaka bio sposoban stvoriti potrebnu količinu muških spolnih stanica i oploditi ženku. Ponekad se može uočiti i da su testisi, odnosno, koža i dlaka na skrotumu tamnije boje. Neki autori navode da je uzrok u urinu i mirisnim izlučevinama vjeverice koja na takav način komunicira s drugim vjevericama. Kako vrijeme odmiče, postojeća tamnija boja dlake će nestajati jer će je zamijeniti čista svjetlija dlaka.

Stoga, da li je opisana situacija i situacija kod Vašeg ljubimca, na ovakav način nisam u mogućnosti utvrditi. Naime, za to je ipak potreban klasičan klinički pregled ljubimca i postavljanje dijagnoze, odnosno, odlazak kod veterinara, što Vam i savjetujem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr