Povratak

Promjena u ponašanju i spolno sazrijevanje ženke kunića / Sterilizacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Svačićeva 61, Osijek

P: Molila bih Vas da mi odgovorite na pitanje vezano za promjenu ponašanja mog kunića. Radi se o ženki patuljastog kunića (lavlja glava) stara je oko 9 mjeseci, nije sterilizirana. Do prije 2 tjedna nuždu je obavljala isključivo u jednom kutu kaveza, a u stanu je  većinu vremena puštena. Također je imala omiljena mjesta, tj. kutke za odmor. No, u roku nekoliko dana, ponašanje joj se promijenilo. Nuždu je počela obavljati po čitavom stanu, obilježava njuškicom sve kuda prolazi, ne zadržava se na istim mjestima kao prije, često stoji pred ulaznim vratima i pokazuje želju za izlaskom iz stana. Problema s prehranom i probavom nema i dalje je druželjubiva, voli  se  maziti. Je li,  možda, došlo vrijeme parenja  pa  se zato promijenilo njezino

ponašanje? Kako vratiti prijašnje dobre navike?
Zahvaljujem na odgovoru, Blaženka

O: Kunići postaju spolno zreli vrlo mladi, ženke najčešće već oko 4 mjeseca starosti, dok mužjaci čak i od 3 i pol mjeseca starosti. Tada nastupa period "puberteta" koji će svaki vlasnik lako uočiti na svom kuniću.

Nakon postizanja spolne zrelosti dolazi do promjena u ponašanju, ovisno o kuniću: postane nervozan, kao da nešto traži, ne da se više držati u rukama, može postati izrazito teritorijalan te posvuda mokri, iako je već dotad bio naučen na mokrenje na jednom mjestu.

Međutim, potpuna razvijenost organa nastupa tek s 5-6 mjeseci, tada je kunić potpuno zreo za reprodukciju (što ne znači da ženke ne mogu se oploditi prije, a što može biti jako opasno za njih).

Za razliku od ostalih sisavaca kod kunića ne postoje ciklusi tijekom kojeg se ženke tjeraju, niti spontano dolazi do ovulacije. Ne može se predvidjeti kada će se ženka tjerati, može se samo ustanoviti da se to dešava manje ili više učestalo u nekom periodu.

Do ovulacije dolazi isključivo nakon parenja. Zato se za ženke kunića smatra da se tjeraju onda kada prihvaćaju parenje.

Period tjeranja se može prepoznati proučavanjem vulve. Dokazano je da će ženka u 90% situacija kada ima vulvu modrocrvene boje prihvatiti parenje i da će nakon parenja nastupiti ovulacija. U suprotnom slučaju, kada vulva nije crvena, samo u 10% slučajeva dolazi do oplodnje. Znači, crvena vulva je dosta siguran pokazatelj, međutim ne i dokaz tjeranja.

Osim tog pokazatelja, postoje i vanjski "fizički" pokazatelji kada je ženka u stanju tjeranja jer u prisustvu mužjaka zauzima karakterističnu pozu, podizanje repića, ispuštanje karakterističnih zvukova te moguće naskakivanje na mužjaka. U slučaju kada ženka odbija parenje, stišće se u kutove i pokazuje agresivnost prema mužjaku.

Možemo zaključiti da je spolno ponašanje ženskih kunića prilično posebno. Ne postoje ciklusi i može se tjerati po više dana zaredom. Ovulacija je, kao što smo naglasili, inducirana i nastupa 10 do 12 sati nakon parenja.

Ako ne želite podmladak  i ne želite da se Vaša kunica pari, preporučam Vam da ju sterilizirate.

Baš zbog specifičnosti njihovog spolnog ciklusa , tj. stalnog tjeranja, a nemogućnosti parenja dolazi do raznih stresnih i bolesnih stanja. Kod nesteriliziranih kunica često se javlja "lažna trudnoća" kada se ponašaju kao da su bređe - grade gnijezdo, mliječna žlijezda otekne, postanu agresivne. Također, vrlo često se zbog stresa i pada imuniteta javljaju razne bolesti kao upale ili karcinom maternice, bolesti mliječne žlijezde. Naprotiv, nakon streilizacije, ona ne gubi ništa od svojih osobina i dalje je mazna i druželjubiva.

Sterilizacija ženki kunića je kompliciraniji zahvat od kastracije mužjaka i potrebno je nešto više njege i duži oporavak. Stoga, ako ste zainteresirani za sterilizaciju Vaše ljubimice, možete se obratiti u neku od veterinarskih ambulanti koje obavljaju taj zahvat ili na Veterinarski fakultet u Zagrebu.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr