Povratak

Promjene na očima kunića - treći očni kapak ili tumor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imala bih jedno pitanje u vezi patuljastog ovnolikog kunića. Na desnom oku, u kutu, mu se pojavila kao neka izraslina, tj. kao da mu je natekao kapak. A što se tiče zdravlja, on malo slabije jede i nešto je mirniji nego inače. Nije nam jasno od čega bi to bilo pa nas zanima da li bi nam mogli pomoći.
Zahvaljujem unaprijed, Jadranka

O: Kunići, isto kao i psi i mačke, posjeduju treći očni kapak (membrana nictitans) koja pruža zaštitu i vlažnost rožnici (površina oka). U sklopu trećeg očnog kapka nalazi se žlijezda koja producira suze.

Treći kapak je smješten u medialnom kutu oka. Normalno je vidljiv samo njegov rub koji je obično tamno pigmentiran i nije primjetan. Primjetan je kada nije pigmentiran jer onda odaje dojam da je cijela površina oka crvena, iako su i kapak i oko sasvim zdravi.

Ponekad se prolabiranje javlja samo na jednom oku i to uslijed bolesti oka. Naime, kod čira na rožnici, stranog tijela u oku ili glaukoma, prisutna je bol, što dovodi do retrakcije očnog bulbusa, a time i izvirivanja trećeg očnog kapka, a izgleda kao crvena kuglica veličine zrna graška koja viri iz oka.

Česte su i upalne promjene na unutarnjoj strani trećeg kapka. Tu se razvije tzv. folikularni konjiktivitis - mnoštvo malih folikula koji unutarnju površinu kapka čine zrnastom pa ona draži rožnicu. Uzrok je infiltracija limfatičnog tkiva u kapku plazma stanicama. Ovaj problem rješava se konzervativno lokalnom aplikacijom lijekova.

Ponekad treći kapak nema normalan oblik pa ne priliježe uz očni bulbus, već ga draži. Do toga dolazi zbog inverzije hrskavice, a liječenje je kirurškim zahvatom.

S obzirom na nabrojene funkcije trećeg očnog kapka, važno je znati da se on nikada ne odstranjuje u potpunosti s oka, osim u slučaju kada je zahvaćen malignim tumorom. Svi ostali problemi, ako zahtijevaju kiruršku obradu, rješavaju se parcijalnom ekscizijom promijenjenog dijela kapka uz nastojanje da se sačuva što veća površina trećeg kapka.

Također, promjene koje opisujete na oku Vašeg ljubimca mogu upućivatina tumor.

Tumori orbite (očna šupljina) u kunića mogu vidljivo bujati kroz otvor vjeđa ili rastu uraštavajući u bulbub i preostale mekane dijelove orbite do retrobulbarnog prostora i tada izbijaju na područje očne šupljine kao kuglasti i gomoljasti tumori. Rastući potiskuju bulbus (očnu jabučicu) na stranu ili naprijed i tako uraštavaju u okolne kosti. Ovi tumori se mogu uspješno ukloniti samo ako se na vrijeme otkriju, tj. prije uraštavanja u kosti.

Savjetujem Vam da kunića odvedete svome veterinaru kako bi pregledom oka točno utvrdio o kakvoj se patološkoj promjeni radi, te se što prije poduzela odgovarajuća terapija i spriječile komplikacije smanjenja vida ili pak gubitka vida jednog ili oba oka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr