Povratak

Promjene na oku kunića - katarakta ili čir rožnice?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj kunić ima oko 6 godina. Danas kada sam bila kod njega primjetila sam da ima zatvoreno oko, kada sam ga pustila otvorio je oko, a oko je bilo plavo (kao da je prekriveno plavom ovojnicom). Šta je njemu? Je li bolestan ili će to proći? Dijana

O:  U Vašeg kunića se vjerojatno radi o zamućenju leće ili katarakti (mrena).

Kada životinja gleda objekt, svjetlosne zrake reflektiraju se od objekta na rožnicu (vanjski sloj oka) pa kroz leću (ona fokusira zrake) na mrežnicu (unutarnji sloj oka). 

Kako bi prijenos svjetlosnih zraka bio uspješan i životinja bi bistro vidjela predmete oko sebe leća mora biti u potpunosti prozirna. Djelomično ili kompletno zamućenje rezultira u otežanom vidu na zahvaćenom oku. Katarakta je svako zamućenje koje je posljedica promjene strukture leće i to je tzv. prava katarakta (cataracta vera). Lažna katarakta (cataracta spuria) je stanje neprozirnosti zbog prekrivanja prednje površine leće pigmentom ili fibrinom.  Katarakta je progresivna bolest, stoga rana dijagnoza i liječenje daju najbolju prognozu u preveniranju gubitka vida. Katarakta može biti uvjetovana genetikom ili pak stečena (starost, dijabetes mellitus, sekundarno očnim bolestima, nedostatna ishrana, trauma, ...).

No, također, do slične pojave dolazi i kod čira na rožnici koji je najčešće posljedicom traume. Čirevi rožnice dijele se na površinske i duboke. Mogu nastati mnoštvom uzroka, od ogrebotine šapom, ili nekim stranim oštrim predmetom (travka, trn, iver ..) pa i bakterijskom infekcijom. Kada je vanjski sloj rožnice oštećen, iziritiran je i bolan, što uzrokuje žmirkanje (ili škiljenje) i suzenje. Čirevi rožnice prilično su bolni i svrbe. Kao odgovor na nastalo stanje kunići češu oko i pogoršavaju ga. Javlja se iscjedak koji se može nakupljati u medijalnom kutu oka, a sklera se ispunjava krvlju. Ako predmet koji je oštetio rožnicu nije više u oku, a ogrebotina nije preduboka, oštećenje brzo zacijeljuje. No, ako se proces istodobno i inficira, mogu biti zahvaćeni dublji dijelovi rožnice, a zacijeljivanje može potrajati tjednima. Takve abrazije rožnice (strugotine) uzrokuju oštećenje cijele rožnice (edem) i obojenje rožnice u bijelo. Neki čirevi nemaju tendenciju zaraštavanja ako je iritans još uvijek prisutan, dok drugi mogu zacijeliti, no recidivirajući su, tj. mogu se ponovno pojaviti.

Katarakta nije izlječiva bolest, no kod nezrelih katarakti moguće je medikamentozno liječenje. Također, liječenjem uzroka usporava se proces a kao krajnje rješenje, kirurškim se zahvatom uklanjanja leće spriječavaju komplikacije i posljedično gubitak struktura oka. Suprotno, čir rožnice izlječiv je primjerenim lijekovima za lokalnu primjenu na očima (kapi ili masti) ako se proces dijagnosticira u začetku.

Savjetujem Vam da kunića hitno odvedete svome veterinaru kako bi pregledom oka točno utvrdio o kakvoj se patološkoj promjeni radi, te se što prije poduzela odgovarajuća terapija i spriječile komplikacije smanjenja vida ili pak gubitka vida zahvaćenog oka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr