Povratak

Promjene na oku zamorčića i suzenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Htjela bih vas pitati nešto vezano za mog zamorca. Prije par dana mu se pojavilo nešto crno ispod oka, zbog toga mu oko suzi stalno. Mene bi zanimalo je li to šta opasno i kako to izliječiti? Apetit mu je dobar, nema nikakvih promjena u ponašanju. Slike s promjenom na oku šaljem. Unaprijed hvala. Erna

O: Do suzenja oka može doći zbog raznih infekcija, alergija, stranog tijela u oku, urođenih mana. Iscjedak može biti sluzav, vodenast ili gnojan. Iscjedak vlaži područje oko i ispod oka te može doći i do ispadanja dlake na tom području.

Infekcija je najčešće uzrokovana bakterijama (Pasteurella sp., Bordetella sp. ter Staphylococcus sp.). Upala se može javiti kao posljedica već ranije upale sinusa, a isto tako se može proširiti na okolno područje. Infekcija se liječi lokano primjenom antibiotika te ukoliko je potrebno i dodatkom sistemskog antibiotika. Alergije se uglavnom javljaju kao reakcija na stelju, sijeno, prašinu te ukoliko ste promijenili u skoro vrijeme nešto od toga postoji vjerojatnost da je odreagirao. Ukoliko je u pitanju strano tijelo, naravno potrebno ga je što prije izvaditi te aplicirati antibiotik kako se ne bi područje inficiralo. Sve ostale mane i greške se liječe najčešće kirurškim putem.

Iz slika koje ste priložili teško je vidjeti što se dogodilo s očima ljubimca, stoga preporučam posjet veterinaru kako bi Vam dao pravilnu terapiju i pregledao oko te dobio bolji uvid u stanje i evenualno oštećenje. Do tada, ljubimca držite na mirnom i suhom mjestu, bez prisutnosti propuha i vlage. Možete mu  dodati vitaminski pripravak u vodu kako biste mu podigli imunitet.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr