Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U zadnje vrijeme sam primjetila da moj kineski hrčak noću nije toliko aktivan kao što je bio. Ne vrti se baš u svom kolu puno koliko je to prije radio i primjetila sam da se u zadnje vrijeme po noći ne kreće, nego se zavuče u kut i spava. Primjetila sam, također, da mu i dlaka ispada i svaki put kada ga uzmem imam malo dlake na svojim rukama te sam još primjetila da mu je oko čmara žuto. Molim vas da mi pomognete, šta je zapravo mom hrčku? Unaprijed hvala, Silvia

O: Dragocjen podatak koji ste, nažalost, izostavili je koliko je star Vaš hrčak i kakav ima apetit.

Ako hrčak ima oko 2 godine, opisani znakovi su karakteriktični za starosnu dob pošto je njihov životni vijek, nažalost, oko 2-3 godine.

Znakovi da se radi o pojavama vezanim uz starenje hrčka su ako životinjica uvečer ne izlazi odmah iz kućice u kojoj spava, nego ostaje duže, rjeđe koristi kotač, dlaka mu počne ispadati, teže hoda.... također, hrčak tada i jede sve manje, gubi na težini pa i prestane jesti.

Korisne savjete o brizi za starije hrčke možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje.

Ako se, pak, radi o mlađem hrčku, opisano stanje može biti uzrokovano proljevom, koji se kod hrčaka može javiti kao posljedica neadekvatne ishrane (previše voća i povrća), nagle promjene hrane ili bakterijske ili virusne infekcije.

Vrlo se često javlja i tzv. "bolest mokrog repa" (proliferativni ileitis), koja je uzrokovana stresom (zbog promjene uvjeta držanja, transporta i sl.), a pogoduju joj i nehigijenski uvjeti držanja. Javlja se bakterijski disbalans u crijevima, što rezultira izrazito teškim, vodenim proljevom, s primjesima sluzi. Područje oko anogenitalne regije i repa je vlažno, onečišćeno fecesom, a karakterističan je i pogrbljeni stav.

Proljev je, zbog dehidracije, izrazito koban za hrčka, pošto je to mala životinjica pa je potrebna intervencija veterinara.