Povratak

Puknuće zuba kunića prilikom skraćivanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Već se neko vrijeme bavim uzgojem kunića, mnogo se interesujem, čitam i pokušavam saznati što više o njima. Prije nekoliko dana sam ustanovio da jedan kunić ima jaku deformaciju zuba (kunića sam dobio na poklon, bio je strašno mršav, iznemogao i bolestan, jer se ta osoba uopšte nije brinula o njemu), znam da bi takve zube trebalo skratiti, jer se ne troše dovoljno. Iako stvarno pazim na zdravu ishranu i higijenu svojih kunića, zubi mu nisu išli na bolje, pa sam odlučio kontaktirati veterinarsku stanicu u našem mjestu, međutim tu su mi rekli da oni to ne rade i da se uopće ne bave sitnim životinjama, a pogotovo ne s glodarima, te ako baš želim, da to onda uradim sam, tj. da kuniću skratim zube.

Imao sam znači dvije solucije, da ga pustim da se muči i da ne jede, te da nakon nekog vremena ugine, ili da pokušam sam da mu skratim zube. Ja sam naravno izabrao ovo drugo i nekako sam uspio prvi put skratiti zube, koji su već bili kao dvije male kukice, ali drugi put pri pokušaju da skratim zube u donjoj vilici, jedan zub je pukao i to je počelo krvariti. Bio bih Vam zahvalan ukoliko mi odgovorite, da li takav zub opet može izrasti, iako je slomljen skroz u vilici, odnosno, da mi date par savjeta kako dalje s tim kunićem. Kako da nastavim s njegovom ishranom itd. On jede zasad i osim što mnogo češe ranu nisu uočljive neke velike promjene u ponašanju.
U iščekivanju Vašeg odgovora srdačno Vam se zahvaljujem, Asmir

O: Svakako pohvaljujem Vašu brigu i neizmjernu ljubav prema ovim ljupkim životinjama.

U kunića zubi rastu cijeloga života, cijelo se vrijeme troše i obnavljaju. Ovakav se tip zuba zove otvorenog korijena, čime se omogućava njihov konstantni rast.

Na svakoj strani ustiju kunići posjeduju gornje i donje sjekutiće, nemaju očnjake, imaju tri gornja i dva donja pretkutnjaka i tri gornja i dva donja kutnjaka. Sjekutići su u kunića zakrivljeni tako da sjekutići donje i gornje čeljusti tvore organ nalik na dlijeto. U usnoj šupljini kunića postoji prazan prostor bez zubiju između sjekutića i obraznih zubiju. Ovaj se prostor naziva dijastemom.

Korijen sjekutića je vrlo dubok u usporedbi sa zubima drugih životinja. Korijen je gotovo dvaput dulji od vidljivog dijela zuba. Ovo je jedino moguće vidjeti RTG-snimkom. S obzirom na ovu karakteristiku, čak i kod puknuća zuba u samom korijenu omogućuje se daljnji rast zuba u periodu od otprilike šest do osam tjedana.

Kako oštećenjem korijena zuba može doći do posljedične sekundarne bakterijske infekcije preporučila bih Vam da jačate imunološki status kunića vitaminsko-mineralnim dodacima, a u slučaju komplikacija morati ćete pronaći veterinara specijaliziranog za zdravstvene probleme glodavaca i dvojezubaca.

Redovitim pregledima usne šupljine jednom u tjedan dana mogu se pravovremeno uočiti patološke promjene i potražiti pomoć. Također, treba pratiti pojavu eventualnih kvrga unutar usne šupljine koje bi upućivale na moguće abscese. Zatim, treba pratiti kakvo je uzimanje hrane u kunića (otežano, smanjeno i sl.), pojavu prekomjernog slinjenja i ispadanja hrane iz usne šupljine.

Za pravilno i ravnomjerno trošenje zubiju kuniću treba omogućiti dovoljno konzumiranje vlaknate tvari, ponuditi mineralni kamen i/ili drva za glodanje. Također, u slučaju kada se zubi troše manje nego je fiziološki potrebno, možete ih redovno (ponekad i svaka 2-3 tjedna) skraćivati sami ili kod veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr