Povratak

Rana koja krvari na koži hrčka / Preparati protiv vanjskih parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Slađana Trutin, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam hrčka koji je jako aktivan, uredan, zabavan i djeluje mi jako zdravo (redovno čitam vaš portal te to mogu zaključiti), ali primijetila sam mu ranicu u predjelu donjeg dijela leđa. Na njemu ne primijećujem ništa drugo (on i dalje skače, trči, igra se), osim što ponekad vidim da je na tom mjestu dlaka vlažna (čistio se, vidjela sam, znači ta ranica ne curi, ali je krvava). Je li to nešto zbog čega bih trebala posjetiti veterinara ili je moguće da se samo udario o nešto, s obzirom da "skače" po kavezu, ali i po kući po cijelu noć? Unaprijed hvala i nestrpljivo čekam odgovor jer moj hrčak (Melman se zove) mi je jako važan u životu.
Zabrinuta

O: Vaš hrčak se igra, veseo je, ponašanje mu nije promjenjeno, no ima ranicu  koja krvari.

Liječenje ovakvih malih životinjica dakako postoji, no pošto se radi o malenom organizmu i najmanja mehanička ozlijeda može biti uzrok krvarenja.
 
Zdrava koža i sluznica prirodna su barijera ovim uzročnicima. Organizam sanira defekte na taj način da po zaustavljenom krvarenju počinje stvarati zaštitnu krastu pod kojom se tkivo regenerira. Pošto se zaštitna krastica ne stvara, promjene na koži ne treba zanemariti.

Svaka rana, bez obzira na njenu dubinu, može biti opasna.

Postoji mogućnost prisustva kožnih nametnika, tj. ektoparazita kojih se lako rješava upotrebom preparata koji su registrirani za glodavce, u obliku praška ili spreja, dostupnih i u našim trgovinama, a to su:

Canina, Petvital Bioshocker spray - biološki ektoantiparazitik za zaštitu svih vrsta životinja od ektoparazita, njihovih larvi i jajašaca. Zaštita traje duže vrijeme. Proizvod je u potpunosti netoksičan, čak i prilikom duže uporabe. Ugodnog je mirisa i ne ostavlja nikakve tragove. Osnovni sastojci su kokosovo ulje, ulje uljane repice, jojoba ulje, te eterična ulja

Canina, Petvital Verminex - ovaj preparat je u obliku tekućine, sastavom potpuno prirodan, a sadrži biološka ulja bez kemijskih dodataka. Nanosi se nakapavanjem na kožu uzduž kralježnice (spot-on). Postupak se ponavlja jednom mjesečno.

Catec, Petsoft micro spray - koristi se za zaštitu od nametnika na svim kućnim ljubimcima. Ovo je čist biološki proizvod s trenutačnim i produženim djelovanjem. Sadrži otopinu prirodnih ulja i njihovih derivata te voćne kiseline. Bez neugodnih je mirisa i biološki razgradiv.

Beaphar, insekticidni puder za glodavce protiv ušiju, buha i grinja - ovaj preparat sadrži insekticid tetrachlorvinphos, nanosi se naprašivanjem te se nakon kraćeg vremena treba iščešljati sa životinje.

COTHIVET spray za rane namjenjen svim životinjama dolazi u dva pakiranja (bočica od 30 ml i veće pakiranje od 100 ml). Preparat je na biljnoj bazi, a glavni je sastojak biljka Centella asiatica. Cothivet se nanosi obilno na oboljelo područje, direktno na ranu. Nije toksičan, što znači da lizanje ne može uzrokovati nikakve štetne učinke.

Promjene na koži životinjice, dakle, ne treba zanemariti. Bol, svrab i nelagodnost koju životinja osjeća utječu na njeno raspoloženje, želju za hranom, želju za igrom, narušava im san, izaziva stres itd. Također, može doći do pojave komplikacija, naknadnom infekcijom ranica, a širenjem infekta unutar organizma i do ozbiljnog narušavanja zdravstvenog stanja.

Ukoliko se pomoću preparata koje ćete koristiti stanje na koži ne poboljša, preporučuje se posjet veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr