Povratak

Rana rožnice u kunića uslijed udarca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije manje od tjedan dana, vidjela sam kako se mojem kuniću stvorila bijelo-narančasta krmelja u kutu oka. Oko mu je bilo crveno i dlaka oko oka mu je vlažna. Iznad oka mu je modrica. Posjetila sam veterinara i rekao je da je to uzrok udarca oka. Rekao je da je moj kunić oštetio rožnicu i dao mi je dvije masti za oko. Možete li me još informirati o tome i reći je li stanje loše ili će se oko oporaviti. Puno hvala, Marta

O: Rana rožnice je svaki prekid kontinuiteta epitela rožnice ili njenih dubljih dijelova sve do perforacije rožnice.Uzroci mogu biti mehanički, kemijski (kiseline i lužine).

Komplikacije nastaju zbog infekcije bakterijama koje se nalaze u konjuktivalnoj vrećici koje u uvjetima oštećenja tkiva rožnice postaju patogene.

Defekt rožnice može biti površinski, duboki i perforativni. Manji defekt dokazuje se lokalnom aplikacijom 2%-tne otopine fluorescina kojeg naknadno isperemo fiziološkom otopinom. Na mjestu oštećenja ako ga ima ostati će nakon ispiranja zelena obojanost. Ako su oštećeni svi slojevi nastaje hernija i javlja se mjehurić u razini ili iznad razine rožnice. Moguća je i perforacija rožnice, kad se iz prednje očne sobice cijedi očna vodica, koja šarenicu povlači u novonastali otvor. U okolini rane se redovito pojavljuje otečenje, zamućenje rožnice, infiltrat leukocita, a s početkom sanacije i krvne žile. Simptomi su pojačani refleks vjeđa, preosjetljivost na svjetlo, hipersekrecija suza, bol, spazam vjeđa, a često i njihov edem.

Liječenje se provodi da spriječimo infekciju lokalnom aplikacijom antibiotika širokog spektra u obliku masti ili kapi ili sulfonamida ako postoji preosjetljivost na antibiotike. U slučaju dubljih ozljeda ranu treba sašiti. Ako je došlo do prodora stranog tijela u prednju očnu sobicu, treba ga izvaditi Weckerovim škaricama.

Kada je oštećena stroma, rana zaraste vezivnim tkivom i ostane trajno mliječno bijelo zamućenje.

Ako je oštećen samo epitel pravilnim liječenjem nastupa potpuno izliječenje. U lakšim slučajevima već za 12 sati rožnica postaje glatka, sjajna i prozirna.

Vjerujem da je na osnovi pregleda Vaš veterinar propisao pravilnu terapiju, a na kontroli nakon mazanja mastima će ustanoviti da li treba još liječiti ili na koji drugi način.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr