Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Pozdrav! Molim vas, možete li mi pomoći? Imam degue. Jednog mužjaka i dvije ženke. Prvo sam kupila dvije ženke koje su, mislim, čak i u rodu, tj. sestre. Nakon mjesec i pol sam kupila mužjaka i nakon upoznavanja (kavezi do kaveza kako bi se osjetili) sam ih stavila skupa. Međutim, sad je već prošlo kojih šest mjeseci kako su skupa i još uvijek nema mladih. Možete li mi reći nešto više o njihovom razmnožavanju? Možda nešto ne radim dobro... Možda trebaju imati neke posebne uvjete, a ja to ne znam.. Molim vas, pomozite mi!
Unaprijed hvala!
Gita

O: Degui spolno sazrijevaju sa 6 do 9 mjeseci (ženke), te sa oko 12 mjeseci (mužjaci). Ponekad ženke mogu ostati skotne već sa 6-8 tjedana starosti. Trajanje skotnosti mnogo je dulje nego u ostalih vrsta glodavaca. Traje oko 90-93 dana kada ženka okoti 4-6 mladunca. Mladunci na svijet dolaze već prekriveni krznom, sa zubima, te otvorenih očiju, a nakon vrlo kratkog vremena će i hodati i jesti normalnu hranu. Nakon 5-6 tjedana mladunci su potpuno samostalni.

U prirodnim uvjetima degui imaju jedan okot godišnje sa po 4-6 mladih, a pare se u rujnu i listopadu.

Prvi znakovi skotnosti uočljivi su tek s mjesec dana, a jako vidljivi znakovi 10 dana prije okota. Preporuča se ne uznemiravati skotnu ženku jer su osjetljive na traume i lako mogu pobaciti ili okotiti prerano, a ponekad i uginu. U tom periodu gradi gnijezdo, uz pomoć mužjaka i potrebno joj je osigurati materijal za građenje gnijezda. Sam okot počinje obično u jutarnjim satima, a ne traje dulje od 45 minuta po mladuncu, no ponekad može trajati i do 12 sati. Ako je više ženki u kavezu, one pomažu rodilji. Ako se istovremeno okoti više ženki smjestiti će sve mladunce u isto gnijezdo i zajedno dojiti. Osobito se ne zamaraju time čije je mlado jer se svi odrasli podjednako brinu za mlade. Mužjak je izvrstan otac - pomaže prilikom odgoja mladih, brine se za njih i igra sa njima. Nema razloga razdvajati mužjaka i ženku za vrijeme dojenja mladih, bolje ih je ostaviti zajedno kako bi oboje sudjelovali u odgoju. Ženka može ostati skotna već 24-48 sati nakon okota. U suprotnom, može ostati skotna u sljedećih nekoliko tjedana.

S obzirom kako mužjaci i ženke spolno sazrijevaju u razmaku i po nekoliko mjeseci, događa se da par degua nema svoje prvo leglo do dvije godine starosti. Smatra se kako ovulacija ovisi o prisutnosti mužjaka. Iz tog razloga ne može se točno ni odrediti trajanje estrusnog ciklusa kao u drugih životinja. Prilikom parenja ispuštaju neobične zvukove i vrte rep ukrug. Mužjaci su neobični po osobitom glasanju nakon parenja kojim se nastavljaju glasati i dulje vremena nakon parenja. No, za pravilno funkcioniranje spolnog života degua potrebno je pružiti idealne uvjete života (smještaj, temperatura, prehrana). Degu zahtijeva veći kavez od ostalih glodavaca (idealno min. 100 x 60 x 60 cm). Kavez bi trebao biti od žice ili stakla, jer plastiku lako pregrizu. Ukoliko je na dnu kaveza rešetka, obilno ga treba posipati steljom kako se ne bi ozlijedili. Idealan kavez trebao bi imati nekoliko nivoa. Uz posudu za hranu i vodu, u kavez stavite i posudu s pijeskom za kupanje. Poželjno je u kavez staviti i veliki kotač za trčanje, grane, kamenje, glinene vaze, igračke i slične predmete koji će im služiti za igru i razonodu, te postaviti kavez na mirno mjesto, bez buke, dima od cigareta, direktnog sunčevog svjetla ili propuha.

Degui su biljojedi. Jedu gotovu hranu za degue, te sijeno, koje im cijelo vrijeme treba biti na raspolaganju, kao i svježa voda. Jedu i voće i povrće, a 1-2 puta tjedno ponudite im i kukuruz. Kako su skloni dijabetesu, ne bi se smjeli udebljati, pa stoga budite pažljivi s poslasticama i s voćem koje ima veliki udio šećera (kruška, grožđe, orašasti plodovi, suho voće). Ponudite im i vitamine, te mineralni kamen, naročito u vrijeme očekivanog parenja i skotnosti. U kavez im stavite i grane od voćaka kako bi na njima trošili zube. Ukoliko imate i druge glodavce, pazite da degu ne jede njihovu hranu, jer bi za njega mogla biti štetna. Uzimajući u obzir sve navedeno, a prvenstveno nepredvidljivost života degua, teško je sa sigurnošću pretpostaviti zašto još nisu imali okot.

Nadam se da sam Vam donekle uspjela približiti svijet razmnožavanja degua, te da ćete uskoro imati prinove.