Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim vas recite mi nešto o rezanju noktiju patuljastoga kunića. Mene je jako strah kad mu moram rezati nokte. Molim vas recite mi nešto i o parenju kada se pare?
Hvala,
Luka

O: Rezanje noktiju kod kućnih ljubimaca (jednako vrijedi za pse, mace, ptičice i kuniće) nije teško izvodiva akcija. Za početak trebate nabaviti (u Pet Centru možete naći više tipova) škarice za rezanje kandžica (za male ljubimce, oko 26,00 kuna).

Bilo bi poželjno da Vam netko pridržava kunića tako da ga nasloni na svoja prsa, a Vi da pomalo režete SAMO VRHOVE KANDšI, otprilike oko 2 mm od vrha (oštrog dijela kandže). Zadnja trećina kandže ili nokta u sebi skriva malu krvnu žilicu koju ne bi smjeli otvoriti prilikom rezanja. Dosta krvari, ali nije po život ljubimca opasno. Treba samo pritisnuti s gazom i držati par minuta dok se krv ne zgusne i prestane curiti. Ipak, predložila bih da prvi put odvedete kunića kod veterinara i pogledate kako se to ispravno radi.

Kunići su spolno zreli i spremni za parenje između svojeg 5. i 9. mjeseca starosti. Mogu imati 4 - 6 legala godišnje, a sposobni su za razmnožavanje do svoje 6 godine starosti. Ne preporuča se više od 1 - 2 legla godišnje, jer to iscrpljuje majku, a sama trudnoća ili gestacija traje oko 1 mjesec. Parenje je uvijek vezano kod svih životinja, tako i kod kućnih ljubimaca, uz proljeće i traje do jeseni.