Povratak

Roborovski hrčak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije 3 dana sam kupila roborovskog hrčka i odmah sam htjela uzeti još jednog, ali gospođa u tom dućanu mi je rekla da oni ne mogu živjeti zajedno. Na vašim stranicama sam čitala da su društvene životinje pa me zanima  da li je pametno naknadno uzimati još jednog?  Nisam saznala spol svog hrčka pa me zanima kako mogu prepoznati kojeg je spola? Kako pripitomiti roborovskog hrčka? Dosta je nemiran, a kada ga hoću uzeti, on pobjegne u svoj mali labirint. Ivana

O: Hrčak Roborovski je vrlo društven po prirodi, živi u paru ili u grupi. Idealno se slažu istospolni hrčci.

Moraju se socijalizirati dok su vrlo mladi, dok još nisu u potpunosti samostalni, a prije starosti od tri mjeseca. Parovi ili grupe najuspješnije je osnovati u mlađoj dobi pa stoga uvođenje nove jedinke često rezultira neprihvaćanjem i agresijom prema drugome. Hrčci su noćne životinje, danju spavaju i odmaraju. Svakako ga izbjegavajte buditi danju, jer buđenjem ga činite pospanim i ljutim te pokušava pobjeći ili čak ugristi. Ako ga uzimate u ruku danju, dok spava, nije neuobičajena pojava da je agresivan prema Vama. S vremenom, kada se navikne na novi prostor, zvukove i mirise koji ga okružuju, umirit će se i pripitomiti. Za to je potrebno vrijeme prilagodbe, koje može trajati različito dugo. Za početak treba nastojati da životinja priđe ruci, a ne da je mi hvatamo. Da bi se što prije naučio na Vašu ruku, pokušajte to povezati s nekom od poslastica, što znači da kada ga uzimate i kada Vas bude pozorno slušao, obavezno ga morate nagraditi. Uz dovoljno uloženog truda, vremena i strpljenja, proces privikavanja na Vaše ruke traje kraće. Svakako, potrebno mu je pristupati polagano i ne žuriti. Najviše mu davajte do znanja da ste u njegovoj blizini, kako bi stekao povjerenje u Vas. Nakon nekog vremena, kad shvati da mu ne predstavljate opasnost, obožavat će provoditi vrijeme u Vašim rukama. Ipak, sve navedeno ovisi i o karakteru samog hrčka; neki se lakše prilagode i opuste, a nekima treba iznimno dugo vremena. No, strpljenje se na kraju isplati jer su gotovo svi hrčci vrlo društveni i vole blizinu drugog bića.

Karakteristike spola u svih vrsta hrčaka su iste. Spol se može odrediti tako da hrčka uhvatimo kažiprstom i palcem ispod prednjih nogu te ga okrenemo na leđa. Pogledom na genitalije uočljiva su dva otvora - u mužjaka se radi o prepuciju i anusu, a u ženki o vagini i anusu. Udaljenost između ovih dvaju otvora u mužjaka je obično 1 - 2 cm, a u ženki je udaljenost toliko mala da je vrlo teško razlikovati ta dva odvojena otvora. Ukoliko se odlučite za nabavku još jedne jedinke, savjetovala bih Vam da novonabavljenog hrčka neko vrijeme držite u odvojenom kavezu kako bi imali prilike upoznati se pa ga postepeno uvodite u kavez hrčka kojeg već imate. Na taj način bi se trebali upoznati prije nego bi imali bliži kontakt te postoji najmanja mogućnost da i njega odbije.

Uz malo strpljenja i pažnje, vjerujem da ćete se ubrzo sprijateljiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr