Povratak

Samoozlijeđivanje i rana na leđima kunića / Prikladno mjesto za kavez kunića / Važnost kretanja i zabave

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: U prilogu sam Vam poslala sliku svog muškog  kunića na kojoj se jasno vidi rana koju je sam sebi napravija na leđima, i ovo je već drugi put da se to desilo. Kad smo prvi put to uočili mislili smo da se udarija i rana mu je zacijelila nakon dva dana. Ovo smo primjetili prije dva dana i ovu ranu je napravija odma poviše prve rane. Nije nam jasno zašto to radi, nadam se Vašem brzom odgovoru.

Hvala i lijepi pozdrav, Mare

O: Nažalost, niste nam detaljnije opisali kako se to dogodilo, je li ljubimac to napravio pokušavajući skočiti van iz kaveza ili se to dogodilo kad se zaigrao u kavezu trčeći ili je to bila propulzivna reakcija na nagli stres... Ima više mogućih uzroka Vašeg problema, a pritom se važna pitanja odnose na mjesto na kojem je postavljen kavez kunića. Je li kavez postavljen na dobro mjesto u prostoriji? Je li možda na nekom mjestu blizu vrata gdje se često ulazi i izlazi? Naime, takve pozicije stvaraju stres kod životinja, a ako je i ulaz u kućicu okrenut u smjeru stalnog prolaza, tim više.

Nagli neočekivani ulasci u prostoriju koji su u istom trenu i u vidokrugu kunića mogu izazvati strah i stres pogotovo kod životinja koje su po svojoj naravi plahe, a kunići su izrazito podložni stresu i brzo ih hvata panika. Kavez je najbolje postaviti na mirno mjesto, a nikako u hodnik ili pokraj radija ili televizora.

Kunićima prilazite tiho i oprezno. Obraćajte im se tihim glasom, ne hvatajte ih odozgo jer će pomisliti da ih hvata ptica grabljivica.

Drugo pitanje koje si trebate postaviti, koliko često puštate kunića van iz kaveza? Ako se kunići nedovoljno kreću ili nemaju dovoljno zabave, žive kraće, naginju debljanju, mišići ima atrofiraju, a krvožilni sustav slabi. Bez poticaja za zabavu i kretanje kunići postaju apatični ili čak agresivni. Svakako im je dobro omogućiti ograđeni prostor povezan s kavezom da se par sati u danu slobodno kreću, ritaju, skakuću i razonode. Prostor treba ispuniti sadržajima od drva za grickanje i trošenje zuba, poslasticama za zabavu, sijenom i slamom, preprekama koje će radoznali kunići vrlo rado preskakati te raznim tunelima nalik nastambama u prirodi kamo bi se kunići zavukli i odmarali.

Također niste naveli koliko Vaš ljubimac ima mjeseci/godina. Naime, kunići spolno sazrijevaju s 3, 4 mjeseca, u dobi kada ulaze u pubertet znaju naročiti biti aktivni, zaigrani te posebice traže pažnju i društvo pa se ozljeda mogla dogoditi iz hiperaktivnosti u nepažljivoj igri i trčkaranju.

Koliko je vidljvo na slici, rana je prilično velika oguljotina. Savjetujem je tretirati Cothivet sprejem, antiseptičkom otopinom, cikatrizantom koji će ubrzati vrijeme zaraštavanja i potaknuti stvaranje kraste, a ujedno i održavati ranu čistom ili ako se krasta već formirala mazati više puta u danu sa cink-vitaminskom kremom koju možete naći u našim veterinarskim ljekarnama ili bepantenom koji će ubrzati epitelizaciju i ubrzati povratak dlake.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr